Iată care este distanța legală între clădirile vecine. Ce pot păți persoanele care nu respectă legea

În cazul în care legea nu este respectată, tema distanței dintre clădiri poate cauza deseori conflicte între vecini. Potrivit Codului Civil, trebuie respectată obligatoriu o distanță. Cei care nu țin cont de prevederi, nu ar trebui să primească o autorizație.

Author: Alexandra Bercea sâmbătă 04 februarie 2023 , 21:31

Iată care este distanța legală între clădirile vecine. Ce pot păți persoanele care nu respectă legea

Iată care este distanța legală între clădirile vecine. Ce pot păți persoanele care nu respectă legea

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Tema distanței dintre clădirile vecine poate reprezenta un motiv de conflict între vecini.

Există prevederi conform cărora trebuie respectată limita dintre clădri.

Nu sunt deloc puține situațiile în care vecinii au ajuns să se certe din cauza spațiului dintre clădiri. Limita este calculată în funcție de anumite criterii de care nu toți țin cont.

În ceea ce privește distanța dintre clădirile vecine, oamenii se confruntă, în general, cu două situații neplăcute. Fie este vorba de ferestrele situate pe zidul comun ori de faptul că proprietățile sunt mult prea apropiate.

Fereastra comună nu trebuie să fie pe peretele comun

Potrivit legii, fereastra comună nu trebuie să fie pe peretele comun, fără a avea acordul celuilalt proprietar.

În ceea ce privește distanța minimă dintre clădiri, în alineatul 1 din articolul 615 din Codul Civil este specificat faptul că trebuie păstrată o limită de minim doi metri.

Citește și: VIDEO- Guvernul a aprobat un plafon de 1,5 miliarde de lei pentru programul Noua Casă. Ce a declarat Ministrul Finanțelor

Citeste si: Cât valorează tichetele sociale de Paște 2023! Unde se depun cererile și câți bani se dau- kanald.ro

Citeste si: Ce a aflat Viorel Lis despre Oana? Nu a bănuit nici măcar o secundă că se întâmpla asta- wowbiz.ro

„Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond”, este notat în Codul Civil.

Nici alte lucrări care sunt situate în apropierea limitei de hotar nu sunt permise, dacă nu există cel puțin distanța de un metru între proprietatea vecinului și clădirea respectivă.

Cum se calculează limita dintre clădiri?

În Codul Civil mai este notat faptul că limita se calculează ținând cont de punctul situat cel mai aproape de zona care desparte cele două clădiri. Prevedea este valabilă și pentru lucrările neparalele.

Românii au „obiceiul” să își construiască locuințele apropiate de cele ale vecinilor, ceea ce poate duce la neînțelegeri.

Nu doar limita de distanță mult prea mică poate crea probleme, dar și faptul că ferestrele sunt situate pe partea comună, ambele situații fiind interzise prin lege.

Citește și: Trei bărbați din Cluj-Napoca au înșelat mai mult persoane. Aceștia au promis mai multe apartamente românilor

 

 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si