Klaus Iohannis, reacție de ultimă oră. Ce spune președintele despre alegerile locale în două tururi?

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că sprijină total demersul guvernului de angajare a răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi, spunând că i se pare o decizie normală. Preşedintele a anunțat că documentul de modificare a legii va ajunge în scurt timp la Parlament, iar el va cere convocarea sesiunii extraordinare.

Author: A.M.S. joi 16 ianuarie 2020 , 18:55

Alegeri locale 2020 in doua tururi
Alegeri locale 2020 in doua tururi
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Alegeri locale 2020 în două tururi. 

”Guvernul a decis să-şi angajeze răspunderea. Se doreşte revenirea la alegerea în două tururi care este corectă, democratică şi normală. O alegere potrivită pe care a făcut-o Guvernul şi sprijin total acest demers. Este calea corectă de alegere a unui primar, în aşa fel încât cel putin jumătate plus 1 să aleagă persoana care va fi primar. Îi încurajez să meargă mai departe. În foarte scurt timp documentul va ajunge la Parlament şi eu voi cere Palamentului sesiune extraordinară”, a declarat preşedintele.

Alegeri locale 2020 în două tururi. Alegerea președinților de Consilii Judeţeane

În ceea ce priveşte preşedinţii de Consilii Judeţene, Iohannis a afirmat că trebuie să se revină la alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean din rândul consilierilor, nu prin vot direct.

Alegeri locale 2020 in doua tururi
Alegeri locale 2020 in doua tururi

Referitor la decizii CCR privind modificarea legislaţiei electorale cu şase luni înaintea scutinului, preşedintele a afirmat că acele decizii s-au dat pe alte speţe şi nu suntem în niciuna dintre ipotezele Curţii.

Citeste si: Orban: Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi

Alegeri locale 2020 în două tururi. Asumarea răspunderii

Alegeri locale 2020 în două tururi. Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi, a anunţat joi, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, joi, că social-democraţii vor depune moţiune de cenzură împreună cu UDMR, după ce premierul a anunţat asumarea răspunderii pe legea privind alegerea

primarilor în două tururi. ”Vă spun că va trece această moţiune” a afirmat Ciolacu, precizând că se va crea o nouă majoritate parlamentară.

”Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul de lege pentru angajarea răspunderii pe proiectul de lege pentru alegerea primarolor în două tururi”, a declarat Ludovic Orban.

El a precizat că PNL susţine alegerea primarilor cu jumătate plus 1 dintre cetăţenii care-şi exprimă votul la alegerile locale şi a amintit că PNL a iniţiat u proiect de lege în acest sens, tocmai pentru a oferi legitimitate primarilor.

Alegeri locale 2020 in doua tururi
Alegeri locale 2020 in doua tururi

Citeste si: Alegeri locale 2020. Previziunile bombă ale lui Becali: Cine o poate învinge pe fina sa, Gabriela Firea

”Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar printr-o decizie a Birourilor Permanente Reunite la o defunctă comisie, pentru a împiedica adoptarea proiectului de către plenul Camerei Deputaţilor”, a explicat premierul.

Alegeri locale 2020 în două tururi.

”De la instalarea Guvernului, nostru am spus foarte clar că noi facem ceea ce este necesar, ceea ce este corect, democratic şi ceea ce îşi doresc oamenii, nu ceea ce îşi doresc potentaţii. Sigur că mulţi primari probabil îşi doresc alegeri într-un tur, pentru că le este mult mai uşor să îşi prezerva poziţia de primar”, a mai spus Orban.

Alegeri locale 2020 în două tururi. Primari fără realizări

Acesta a afirmat că foarte mulţi primari fără realizări, fără proiecte concrete pentru comunitate reuşesc să fie realeşi şi din cauza sistemului de alegere într-un singur tur.

”Este vital ca primarii să fie aleşi de jumătate plus unu dintre cetăţenii din comunitatea locală pentru a avea cu adevărat legitimitate.(...) Am luat decizia să ne angajăm răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Sigur că am luat această decizie în momentul în care a devenit evident faptul că cei care încă sunt la butoanele Parlamentului vor să prezerve acest mod nedemocratic de alegere a primarilor şi pentru că nu există nicio şansă pentru dezbaterea parlamentară. Sigur că acest lucru va deranja pe cei care sunt la butoanele Parlamentului, dar trebuie să ne asumăm acest risc pentru că Guvernul are obligaţia de a interveni acolo unde lucrurile nu funcţionează corect”, a mai afirmat premierul, conform news.ro.

Alegeri locale 2020 in doua tururi
Alegeri locale 2020 in doua tururi

Citeste si: Iohannis: Eu nu am propus în niciun fel Guvernului sau premierului demisia. Noi discutăm pe oportunităţi politice şi, dacă voi cere eu vreodată unui guvern demisia, veţi auzi acest lucru de la mine

Alegeri locale 2020 în două tururi. Potrivit acestuia, ”alegerea primarilor în două tururi reprezintă o îmbunătăţire evidentă a mecanismului”.

Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi la propunerea ministrului Marcel Vela.

Alegeri locale 2020 în două tururi. Ce prevede Constituția

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Citeste si: Iohannis: Şi eu şi Guvernul ne dorim creşterea alocaţiilor pentru copii

Alegeri locale 2020 în două tururi. Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Avertizare ANM: Cod portocaliu de caniculă! România, lovită de un val de praf saharian Avertizare ANM: Cod portocaliu de caniculă! România, lovită de un val de praf saharian
spotmedia.ro
Hic Rhodos, hic salta, Clotilde! Hic Rhodos, hic salta, Clotilde!
spotmedia.ro
De ce Facebook și YouTube nu fac față asaltului de mesaje anti-vaccin? De ce Facebook și YouTube nu fac față asaltului de mesaje anti-vaccin?
b1.ro
Veste foarte proastă pentru românii care pleacă la mare pe A2. Autorităţile s-au gândit... Veste foarte proastă pentru românii care pleacă la mare pe A2. Autorităţile s-au gândit să facă asta tocmai acum
infoactual.ro
A aruncat BOMBA! Dezvăluirea ȘOCANTĂ a momentului: Am găsit-o pe Elodia! A aruncat BOMBA! Dezvăluirea ȘOCANTĂ a momentului: Am găsit-o pe Elodia!
infoactual.ro
Cristina Cioran trece prin momente grele. Actrița a născut prematur: „Rugaţi-vă” Cristina Cioran trece prin momente grele. Actrița a născut prematur: „Rugaţi-vă”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si