Sa fii fierar, cizmar sau croitor, a ajuns o rusine pentru tanara generatie. O recunoaste cu tristete Nea Ilie, unul dintre putinii cizmari care au mai ramas in Bucuresti. Repara incaltaminte cu aceeasi pasiune de mai bine de 50 de ani, desi cei care ii trec pragul nu mai sunt ca pe vremuri.

Ilie Paliu, cizmar:" Umbla lumea si vine cu chinezarii, care sunt oribile.

Si omul, daca a dat 30 de lei si eu ii spun ca il costa 15 lei... Stiti e o vorba... mentalul, chiar daca eu ii pun un flec frumos, sanatos."

Este tributul pe care il platim cu totii in era computerului si a preturilor mici. De tineri dornici sa deprinda tainele meseriei nici nu poate fi vorba.

"Dar nu vor sa invete. Sa va dau un exemplu. Eu am patru copii. Baietii mei au invatat cat de cat meseria si au spus ca nu o practica pentru ca e monotona si mizerabila si au plecat in lumea lor", povesteste cizmarul.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Daca cizmaria e pe cale sa dispara, sa nu credeti ca suntem fruntasi la alte meserii de baza. In Romania, criza de personal calificat atinge cote ingrijoratoare, se plang patronii de fabrici.

Ing. Gindele Emeric, Liceul Tehnlogic" Simion Barnutiu” Carei: "De exemplu, cand am vorbit cu o doamna director de la Satu Mare, are o firma de textila, a zis ca are doua cai: Daca nu gasesc oameni din tara, ori inchid fabrica, ori aduc de peste hotare pentru ca nu are cu cine lucra".

Dorin Saramet, reprezentantul unei companii:" Se cauta foarte mult strungari, se cauta frezori, electromecanici. Se cauta sudori".

In disperare de cauza, multe companii mari si-au deschis propriile scoli de meserii, unde sa-si pregateasca viitorii angajati.

Din pacate, invatamantul romanesc sta prost la capitolul pregatire pentru viata. Dupa revolutie, au fost desfiintate scolile de meserii, pentru ca acum autoritatile sa se zbata sa le repuna pe picioare. Asta dupa ce-au vazut listele de la bacalaureat cu tineri, care cu chiu, cu vai termina un liceu, apoi pica bacalaureatul pe capete.

Nea Ilie are o strangere de inima cand se gandeste la viitorul tinerilor din zilele noastre:" Sa se duca la capsuni in Spania, sa stea numai pe genunchi, sa culeaga. Vai mama lor..."


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si