Moscova anunta ca este treaba istoricilor sa caute tezaurul Romaniei trimis in urma cu o suta de ani in Rusia

Ministerul de Externe de la Kremlin a anuntat vineri seara ca este treaba comisiei ruso-romane de istorici sa caute tezaurul Romaniei, care a fost trimis in urma cu o suta de ani in Rusia pentru a fi salvat de trupele inamice din Germania, Austro-Ungaria si Bulgaria. Declaratia vine dupa ce guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a amintit miercuri ca nu s-a intors inca aurul trimis pentru ”pastrare, nu confiscare” in Rusia, la aniversarea a 100 de ani de la plecarea primului vagon spre Sankt Petersburg, transmite TASS.

vineri 16 decembrie 2016 , 21:06

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In timpul primului razboi mondial, autoritatile de la Iasi au decis sa trimita pentru pastrare rezerva de aur a Bancii Nationale, dar si alte bijuterii, colectii de arta, arhive si obiecte de cult, care reprezentau tezaurul Romaniei, in Imperiul Rusiei. Cele doua state au semnat in acel moment un tratat pentru a asigura intoarcerea tezaurului dupa razboi, insa asta nu s-a intamplat in ultimul veac.

”Plecarea aurului nostru este atestata de documente autentice semnate de ambele parti, guvernul roman si guvernul rus, dar nu s-a mai intors nici dupa o suta de ani”, a declarat miercuri Isarescu la Iasi.

Potrivit BNR, tezaurul romanesc este compus din 1,738 de cutii cu monede si lingouri de aur, precum si mai multe laditi cu bijuteriile reginei Maria, care aveau in acel moment o valoare estimata la 7.000.000 de lei in aur.

CITESTE SI: A găsit cel mai mare tezaur monetar din România şi a ajuns să se judece cu statul roman. Nici acum nu si-a primit recompensa promisa

Alte 188 de cutii au fost trimise in 1917 inspre Rusia.

In anii 1935-1956 s-au intors o parte din valorile trimise in Rusia, insa nicio restituire a aurului nu s-a facut de catre autoritatile de la Moscova spre Romania.

”Comisia s-a reunit in repetate randuri... Ultima asemenea intalnire a a avut loc in statiunea romana de la Sinaria. Partenerii au cazut de acord sa-si intensifice munca, inclusiv prin crearea unui grup comun de experti pentru a studia documentele recuperate din arhive”, se arata in declaratia ministerului de Externe de la Moscova.

Rezultatele acestei activitati vor fi sumarizate in cadrul urmatoarei intalniri, care este programata sa aiba loc in a doua jumatate a anului viitor la Moscova.

Sursa: News.ro.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si