Nuntile nu se fac sambata. "Cum sa faci nunta in ziua mortilor si sa-ti mearga bine?", avertizeaza parintele Nicolae Tanase

Parintele Nicolae Tanase explica in cartea sa de ce nu ar trebui ca nuntile sa aiba loc sambata, in ziua destinata pomenirii mortilor.

Author: A.S. vineri 12 mai 2017 , 12:31

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"Tinerii din ziua de azi nu stiu ca nuntile nu se fac sambata. Lunea e pentru ingeri, martea e pentru prooroci, miercurea tinem post pentru ca L-a vandut Iuda pe Hristos, joia e pentru apostoli, vinerea e ziua crucii, sambata e pentru morti, duminica e pentru inviere.

Cum sa faci nunta in ziua mortilor si sa-ti mearga bine? Nu mai vorbim ca lumea de la nunta va lipsi duminica de la Liturghie, si aceasta lipsa va veni asupra ta, mire si mireasa.

De ce se fac nunti sambata? Pentru ca s-a despartit Cununia de Liturghie. Inainte se faceau impreuna. Ati vazut cum se hirotoneste diaconul si preotul? Cand se hirotoneste, diaconul sta la icoana Mantuitorului, apoi la icoana Maicii Domnului… Asa faceau inainte si mirii. Acum nu mai fac asa. De ce? Pentru ca oamenii au dorit sa scoata sacrul si sa puna in loc ceea ce este prestant. Primarul sau ofiterul de stare civila isi pune o banderola, citeste… Si se creeaza un protocol.

Apoi iau garoafe si le inclina, unii arunca cu confetii…
De ce? Se doreste o ambianta, care nu e rea, dar e altceva. In momentul in care scoti Cununia din Liturghie si in loc de impartasanie dai mirilor vin in care mai inmoi si un piscot… Trebuie sa stim foarte clar ce am facut noi: am scos, am desacralizat. De ce? Asa au vrut oamenii. Si asa vor si acum.
Problemele apar cam la un an. Ori nu face copii, ori face copii, ori copilul nu stiu cum e, ori nu merge caruta, sita a ramas totusi noua, nu s-au obisnuit unul cu altul etc.
De asta exista probleme, pentru ca inceputul e prost."

Extras din Parintele Nicolae Tanase, De la prietenie la iubire, Casatoria – taina iubirii crestine, Editura Agaton, 2011, p. 95

Sursa foto: altarulcredintei.md


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Tibi Clenci, un nume puternic în industria de fashion internațională si profesionist... Tibi Clenci, un nume puternic în industria de fashion internațională si profesionist desăvârșit al artei fotografice, în Juriul „Bravo, ai stil! Celebrities”!
spotmedia.ro
Plaje superbe, dar unde ai face bine să nu ajungi. Sunt cele mai periculoase din lume... Plaje superbe, dar unde ai face bine să nu ajungi. Sunt cele mai periculoase din lume (Galerie foto)
spotmedia.ro
În noiembrie 2020, perioada campaniei electorale, s-au raportat cu 20% mai puține... În noiembrie 2020, perioada campaniei electorale, s-au raportat cu 20% mai puține decese de Covid, cea mai mare eroare din pandemie
b1.ro
Fenomenul ce ia amploare! Cum reuşesc turiştii care vin din Grecia să păcălească... Fenomenul ce ia amploare! Cum reuşesc turiştii care vin din Grecia să păcălească vameşii la graniţa României cu Bulgaria. Şiretlicul e foarte periculos
infoactual.ro
Căsătoria dintre soții Gates s-a încheiat. Melinda va rămâne o femeie bogată? Căsătoria dintre soții Gates s-a încheiat. Melinda va rămâne o femeie bogată?
infoactual.ro
Profeție Baba Vanga. Anul în care Europa va fi pustiită! Dezastrul se apropie cu pași... Profeție Baba Vanga. Anul în care Europa va fi pustiită! Dezastrul se apropie cu pași repezi
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si