Prima Casă 2021. Cum poți să îți iei credit prin Programul "Noua Casă", garantat de stat

Programul Prima Casă, modificat de Guvern anul trecut, a devenit Programul Nouă Casă 2021 și se pregătește pentru a doua sesiune de finanțare din anul 2021. Băncile au anunțat deja condițiile de acordare a creditelor ipotecare pentru 2021 prin programul "Noua casă".

Author: Razvan Ilie duminică 03 ianuarie 2021 , 17:57

prima casa 2021
Prima Casă 2021. Câți bani sunt garantați de stat în Noua Casă 
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Programul Prima Casă 2021, modificat de Guvern anul trecut, a devenit Programul Nouă Casă 2020 și se pregătește pentru a doua sesiune de finanțare din anul 2021. Programul “Noua Casa” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat, după cum se spune în Ghidul programului.

  Programul Nouă Casă este o gură de aer  atât pentru persoanele fizice în căutarea unei locuințe, cât și pentru sectorul imobiliar. Programul Noua Casă este destinat persoanelor care își cumpără pentru prima oară o locuință, le oferă cea mai accesibilă soluție de finanțare pentru cumpărarea sau construcția unui imobil, datorită avansului minim extrem de scăzut.

Citeste si: Anunț înfricoșător despre banii românilor. Gaura la buget e uriașă în anul pandemiei

Prima Casă 2021. Criterii de eligibilitate în Programul “Noua Casă”

Poți beneficia de creditul "Noua Casă" dacă:
- nu deții în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita, sau
- deții în proprietate exclusivă sau împreuna cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Programul Noua Casă, în suprafața utilă mai mica de 50mp;
- achizitionezi o singura locuinta printr-un credit acordat si garantat in conditiile Programului;
- ai calitatea de imprumutat in raport cu banca respectivă.

Veniturile acceptate la BRD, spre exemplu, sunt următorele. Se acceptă o gamă largă de venituri: salarii, pensii, dividende, drepturi de autor, chirii, venituri din activități independente. Poți obține o sumă mai mare dacă aduci și veniturile a maximum 3 co-împrumutați, spune banca.

Citeste si: Florin Cîțu, declarații după înghețarea salariilor. "Aveam nevoie de acest respiro, ca să remediem legea salarizării"

Prima Casă 2021. Ce avans trebuie să plătești în programul "Noua Casă"

Perioada de creditare acordată prin Noua Casă este de maxim 30 de ani (360 rate lunare). Dobanda percepută de bănci este una variabilă pe toată perioada: mai precis indicele IRCC+ 2%.

Avans:
- minim 5% din pretul de achizitie pentru toate categoriile de locuinte, in cazul in care acesta este de max. 70.000 EUR (echivalent in lei, la cursul BNR valabil la data semnarii antecontractului de vanzare-cumparare);
- minim 15% din pretul de achizitie a locuintelor noi, in cazul in care acesta este cuprins intre 70.001 EUR si 140.000 EUR (echivalent in lei, la cursul BNR valabil la data semnarii antecontractului de vanzare-cumparare).

Prima Casă 2021. Câți bani sunt garantați de stat în Noua Casă 

Poți să îți cumperi prin programul Noua Casă o locuinta finalizată, nouă sau veche („locuinta noua” in sensul Programului este locuinta receptionata la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii finantarii sau locuinta supusa unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic receptionata la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii finantarii garantate).

Procentul de garantare oferit de catre stat: 60% pentru locuințele noi, respectiv 50% pentru locuintele vechi.

Plafoane Maxime ale Garanțiilor:

1) Garantie in nume si cont stat de pana la 60% pentru creditele pentru locuinte noi, de pana la 140.000 de mii de euro. Avansul solicitat beneficiarului in cazul acestor credite este de 15%;

2) Garantie in nume si cont stat de pana la 50% pentru credite pentru locuinte noi de pana la 70.000 de euro. Avansul solicitat beneficiarului in cazul acestor credite este de 5%;

3) Garantie in nume si cont stat de pana la 50% pentru credite pentru locuinte vechi de pana la 70.000 euro. Avansul solicitat beneficiarului in cazul acestor credite este de 5%.

Ce documente sunt necesare la deschiderea dosarului Noua Casă

Unele bănci nu solicită adeverința de venit, dacă ești salariat și ai veniturile înregistrate la ANAF. În cazul în care informațiile recuperate de la ANAF sunt incomplete sau nu sunt înregistrate, oficialii băncii îți vor solicita documente justificative de venit.

După aprobarea finanțării, bancă, transmite către FNGCIMM solicitarea de garantare/promisiunea de garantare prin intermediul unei aplicații web, puse la dispoziție de către FNGCIMM și atașează în aplicație următoarele documente:
• Solicitare de garantare/ Solicitare de emitere a promisiunii unilaterale de creditare și Promisiunea de garantare dacă este cazul;
• Documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum și al soțului/soției, dacă este/sunt căsătorit/căsătoriți, din copie certificata;
• Declarația pe propria răspundere a beneficiarului;
• Antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătura privată cu data certă;
• Extras de carte funciară privind locuința ce urmează să fie achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile dinainte de data solicitării de garantare;
• Certificatul de eficientă energetică pentru una dintre clasele A, B sau C de eficientă energetică;
• În cazul acordării unei promisiuni de garantare se atașează și promisiunea unilaterală de creditare emisă de către Bancă;
• În cazul achiziționării unui imobil care a mai făcut obiectul unei finanțări garantate din cadrul Programului, pentru care interdicția de înstrăinare a expirat, acordul emis de MFP pentru înstrăinarea locuinței achiziționate din cadrul Programului și pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței achiziționate de către vânzător.

Citeste si: Anul Nou 2021. Ce schimbări majore aduce 1 ianuarie în buzunarele românilor

Care sunt pașii pe care îi promit băncile

După semnarea antecontractului de vânzare cumpărare trebuie să aduci la bancă documente de venit (dacă este cazul) precum și documentele aferente imobilului ce urmează să fie achiziționat/ construit. În cazul în care locuința visată nu este finalizată, poți solicita o promisiune de garantare, valabila 18 luni prin care ți se rezerva plafon Noua Casă.

Analiza documentației și aprobarea finală a creditului

În această etapă se analizează documentele de proprietate, se face evaluarea imobilului ce va fi adus în garanție, se realizează analiza financiară și dacă totul este OK, se obține aprobarea finală a creditului din partea băncii.

Aprobarea creditului de către FNGCIMM

După ce creditul este aprobat de către bancă, aceasta transmite către FNGCIMM solicitarea de garantare credit însoțită de documentele necesare. FNGCIMM aprobă solicitarea, în limita plafonului disponibil și transmite băncii contractele de garantare.

Semnarea contractelor

În ziua stabilită de tine, de comun accord cu banca, vei semna contractele de vânzare-cumparare, credit, de garantare și ipotecă.

Toate întrebările la care statul îți oferă un răspuns pot fi văzute aici. Succes!


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si