Rețetă caltaboș cu orez: Așa se prepară, de fapt, acest fel de mâncare tradițional de Crăciun

Rețetă caltaboș cu orez: Iată cum se prepară, de fapt, acest fel de mâncare tradițional de Crăciun

Caltaboșul este una dintre preparatele tradiționale românești care nu lipsesc de pe masa de Crăciun, mai ales în gospodăriile în care se prepară porcul după metodele vechi. Fiecare regiune are particularitățile ei, însă varianta cu orez rămâne una dintre cele mai populare și gustoase. Iată cum se prepară caltaboșul „ca la carte”, exact așa cum îl făceau bunicii noștri.

Ingrediente necesare

  • 500 g ficat de porc
  • 300 g plămâni de porc
  • 300 g inimă și rinichi (opțional, după preferință)
  • 200 g carne grasă de porc
  • 150 g orez
  • 2 cepe mari
  • 2-3 linguri de ulei
  • Sare, piper după gust
  • 1 linguriță cimbru
  • 1 linguriță boia dulce
  • 2-3 foi de dafin
  • 4-5 căței de usturoi (opțional)
  • Mațe groase de porc bine curățate

Cum se prepară caltaboșul cu orez

Spală bine organele de porc și pune-le la fiert într-o oală cu apă rece, împreună cu sarea și foile de dafin. Lasă-le să fiarbă la foc mic și îndepărtează spuma ori de câte ori este nevoie. Organele trebuie să fie fragede, dar nu sfărâmate.

Când sunt gata, scoate-le pe un tocător și lasă-le la răcit.

Între timp, pune orezul la fiert separat, aproximativ pe jumătate. Nu trebuie să fie complet gătit, deoarece va fierbe și după ce este pus în mațe.

Citește și: Reţete vechi de Crăciun: Ce mâncau bunicii noştri în perioada sărbătorilor de iarnă

Toacă ceapa mărunt și călește-o în ulei până devine sticloasă. Acest pas adaugă dulceață și aromă compoziției.

Toacă toate organele fierte și carnea grasă. Poți folosi mașina de tocat cu sita mai mare pentru o textură tradițională.

Într-un vas încăpător, amestecă organele tocate, orezul fiert pe jumătate, ceapa călită și condimentele (sare, piper, cimbru, boia). Opțional, poți adăuga usturoi pisat pentru un gust mai intens.

Compoziția trebuie să fie omogenă și ușor legată. Dacă este prea densă, poți turna puțin din zeama în care au fiert organele.

Umple mațele groase cu compoziția obținută, având grijă să nu le umpli complet, pentru a evita crăparea lor în timpul fierberii. Leagă capetele cu ață alimentară.

Citește și: Ce beneficii şi contraindicaţii are untura de porc?

Pune caltaboșii într-o oală cu apă caldă (nu fierbinte!) și lasă-i să fiarbă la foc mic aproximativ 30–40 de minute. Apa nu trebuie să clocotească puternic, altfel mațele se pot sparge.

După fierbere, scoate caltaboșii și lasă-i să se răcească. Se pot păstra la frigider câteva zile sau se pot congela.

 


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...
Parteneri