Romania se situeaza in continuare printre ultimele tari din Europa in ceea ce priveste consumul de fructe si sucuri naturale. Aportul insuficient de fructe duce la aparitia mai multor afectiuni

În ciuda interesului tot mai mare pentru o viaţă sănătoasă şi o alimentaţie echilibrată, România se situează în continuare printre ultimele ţări din Europa în ceea ce priveşte consumul de fructe şi sucuri naturale 100%. Un consumator mediu bea aproximativ 2,91 l de sucuri naturale şi nectaruri pe an, ceea ce înseamnă doar 7,97 ml pe zi.

A.S., luni 19 septembrie 2016 , 14:37

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

România înregistrează cea mai scăzută valoare a consumului de sucuri şi nectaruri  din UE, cu 2,91 l pe cap de locuitor/anual, în timp ce liderii europeni consumă de 10 ori mai mult: Germania 29,4 l, Malta 28 l, Olanda 25,9 l, Finlanda 24,2 l, Cipru şi Austria 24 l fiecare.
„Organizaţia Monidală a Sănătăţii recomandă consumul a minim 400g de fructe şi legume pe zi.
Consumul de legume şi fructe poate reduce riscul apariţiei bolilor netransmisibile precum diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare şi a anumitor tipuri de cancer. Una dintre aceste porţii poate fi înlocuită cu un pahar de suc 100% natural.
Consumatorii noştri încă nu cunosc faptul că, potrivit legislaţiei UE, sucurile, nectarurile şi mousse-urile 100% naturale nu pot conţine coloranţi, arome artificiale, conservanţi, zahăr adăugat sau alţi îndulcitori. Mai mult, sucul 100% fruct este o gustare perfectă, mai ales pentru cei care avem o viaţă mai agitată şi, pe de-o parte, avem din ce în ce mai puţin timp să mâncăm sau să ne pregătim mesele, dar, pe de altă parte, suntem din ce în ce mai interesaţi de un stil de viaţă sănătos. Facem eforturi susţinute de educare în acest sens şi ne bucurăm de această creştere, însă mai sunt multe de făcut”, menţionează Şerban Damian, medic de familie şi nutriţionist acreditat IOC.
Fructele şi legumele sunt foarte importante pentru alimentaţie sănătoasă. Consumul adecvat al acestora poate contribui la prevenirea afecţiunilor majore, precum cele cardiovasculare şi unele tipuri de cancer.
Aportul insuficient de fructe şi legume provoacă la nivel global următoarele:
aproximativ 16,0 millioane (1,0%) de ani de viaţă ajustaţi în funcţie de incapacitate (indicatorul DALY indică speranţa de viaţă ajustată pentru incapacitate cauzată de afecţiuni, dizabilitate sau deces prematur);
aproximativ 14% din decese cauzate de cancer gastro-intestinal;
aproximativ 11% de decese cauzate de boli cardiace ischemice;
aproximativ 9% decese cauzate de accident vascular cerebral.

România înregistrează cea mai scăzută valoare a consumului de sucuri şi nectaruri  din UE, cu 2,91 l pe cap de locuitor/anual, în timp ce liderii europeni consumă de 10 ori mai mult: Germania 29,4 l, Malta 28 l, Olanda 25,9 l, Finlanda 24,2 l, Cipru şi Austria 24 l fiecare, scrie CSID.

„Organizaţia Monidală a Sănătăţii recomandă consumul a minim 400g de fructe şi legume pe zi.

Consumul de legume şi fructe poate reduce riscul apariţiei bolilor netransmisibile precum diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare şi a anumitor tipuri de cancer. Una dintre aceste porţii poate fi înlocuită cu un pahar de suc 100% natural.Consumatorii noştri încă nu cunosc faptul că, potrivit legislaţiei UE, sucurile, nectarurile şi mousse-urile 100% naturale nu pot conţine coloranţi, arome artificiale, conservanţi, zahăr adăugat sau alţi îndulcitori. Mai mult, sucul 100% fruct este o gustare perfectă, mai ales pentru cei care avem o viaţă mai agitată şi, pe de-o parte, avem din ce în ce mai puţin timp să mâncăm
sau să ne pregătim mesele, dar, pe de altă parte, suntem din ce în ce mai interesaţi de un stil de viaţă sănătos. Facem eforturi susţinute de educare în acest sens şi ne bucurăm de această creştere, însă mai sunt multe de făcut”
, menţionează Şerban Damian, medic de familie şi nutriţionist acreditat IOC.

Fructele şi legumele sunt foarte importante pentru alimentaţie sănătoasă. Consumul adecvat al acestora poate contribui la prevenirea afecţiunilor majore, precum cele cardiovasculare şi unele tipuri de cancer. Aportul insuficient de fructe şi legume provoacă la nivel global următoarele:

- aproximativ 14% din decese cauzate de cancer gastro-intestinal;

- aproximativ 11% de decese cauzate de boli cardiace ischemice;

- aproximativ 9% decese cauzate de accident vascular cerebral.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Survivor Romania 2021. ANUNTUL care i-a daramat pe toti concurentii Survivor Romania.... Survivor Romania 2021. ANUNTUL care i-a daramat pe toti concurentii Survivor Romania. Au izbucnit in lacrimi cand au auzit care este premiul la Jocul de Comunicare
spotmedia.ro
Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum... Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum poate fi făcută diferența
b1.ro
Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a... Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European
monitorulcj.ro
Un copil din Cluj are nevoie de ajutor! Fabi suferă de o formă rară de cancer, care... Un copil din Cluj are nevoie de ajutor! Fabi suferă de o formă rară de cancer, care necesită un tratament de specialitate
infoactual.ro
Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă! Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă!
infoactual.ro
Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si