Verbele „a fi” și „a vrea” au fost cele care le-au creat mari probleme copiilor care au absolvit anul acesta opt ani de școală. Problemele constatate sunt atât de mari, încât la unul dintre subiecte, doar 6 la sută dintre candidații de clasa a VIII-a au reușit să scrie perfect în limba română.
Citeste si: Contestaţii Evaluare Naţională 2022: Unde se pot depune cererile de reevaluare a lucrărilor?
Sorin Cîmpeanu a vorbit despre neregulile constatate anul acesta la examene:
„Avem și itemi care au un procent mic de rezolvare. Spre exemplu, itemul 8 de la subiectul 1B, doar 6% au rezolvat integral corect acest exercițiu care vizează scrierea corectă. Cu alte cuvinte, doar 6% au putut să scrie perfect românește. Este o concluzie tristă, dar importantă pentru a ști ce avem de făcut. Mai exact, verbele «a vrea» sau «a fi» sau substantivul «stradă», adjectivul «mândru» sau acordul pronumelui cu substantivul- 14% nu știu să scrie corect niciunul dintre cuvintele date la forma cerută.
Itemul 5 de la subiectul 1B. Doar 43% dintre elevi știu să identifice verbele. 21% n-au identificat nici măcar un verb. Itemul 5 de la subiectul 1B- doar 37% dintre elevi știu să identifice o propoziție principală și una atributivă. Aceasta este competența aferentă clasei a VIII-a.
8% dintre elevi nu pot identifica o informație prezentată explicit în primul enunț al unui text dat.
57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie și de punctuație”.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro
Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro
Citeste si: Model cerere contestaţii Evaluare Naţională 2022: Cum trebuie completată?
Ministrul educației din România a declarat că 60% dintre elevii care au fost prezenți la probele Evaluării Naționale de anul acesta locuiesc în mediul urban iar 40% în mediul rural.
„Din păcate, se confirmă slaba calitate a educaţiei în mediul rural. Rămâne principala problemă. În mediul rural, am avut medii sub 5 de trei ori mai multe decât în mediul urban”, a mai precizat Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu: Unii profesori nu au acordat un punctaj corect la întrebările de tip grilă. Vom lua măsuri
Oficialul din educație a afirmat joi după afișarea rezultatelor de la Evaluarea Națională că vor fi luate „măsurile care se cuvin” în cazul profesorilor care, „în mod repetat”, nu au acordat un punctaj corect la întrebările de tip grilă de la Evaluarea Naţională.
„Avem un chestionar de satisfacţie, să spunem, pe care l-am adresat cadrelor didactice, pentru a şti ce trebuie să îmbunătăţim în organizarea acestui proces de evaluare digitală. Trebuie să spun că avem şi situaţia, nu o să o facem publică, dar avem şi situaţia şi vă asigur că vom lua măsurile care se cuvin pentru acei colegi care nu au acordat un punctaj corect la întrebările de tip grilă, în mod repetat, pentru că am identificat cazuri de colegi care, în mod repetat, au apreciat greşit partea de grilă, unde nu există niciun fel de scuză, iar acest
lucru se vede. Se vede!”, a declarat ministrul educației, citat de Agerpres.
Citeste si: Rezultate Evaluare.edu.ro 2022: Scrie codul tău aici şi află online ce notă ai luat!
Cîmpeanu a catalogat drept „lucruri triste” diferențele de punctaj înregistrate între evaluatori la subiectele de tip grilă.
Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro
Citeste si: Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați- radioimpuls.ro
Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro
„Este inadmisibil ca la partea de grilă să existe diferenţă între cei doi evaluatori şi totuşi acest sistem ne-a arătat diferenţe între cei doi evaluatori, inclusiv la partea de grilă. Au putut să fie corectate”, a susținut oficialul.
Ministrul educației a anunțat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că mai bine de 82% dintre elevi participanți la examen au luat peste nota 5 la Evaluarea Națională 2022.
Citeste si: Rezultate Evaluare Naţională 2022 Edu.ro: Ierarhia mediilor pentru Capacitate