Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Ce nu se face în această zi de sărbătoare?
Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. În fiecare an, pe 29 august, creștinii ortodocși prăznuiesc tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Iată ce nu este bine să faci în această zi de mare sărbătoare!

In articol:
Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Ziua de 29 august este închinată tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul si este zi de post aspru.
Sfântul Ioan Botezătorul sau Înaintemergător al Domnului a făcut cunoscută venirea Mântuitorului şi sufletelor care erau ţinute în iad ale sfinţilor strămoşi, căci se arătase în lume Mesia cel aşteptat.
Sfântul Proroc Ioan Botezătorul propovăduia în Iordanul pustiu rugăciunea şi postul, pocăinţa sinceră şi mărturisirea greşelilor: „ Şi erau botezaţi de către el în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele mulţimii de iudei" (Matei 3;6).
Sărbătoare 29 august: ce nu este bine să faci de Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul?
În popor se spune că în această zi nu trebuie să se folosească cuțitul, iar totul se rupe cu mână.
În această zi, nu se mănâncă varză, căci se spune că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi a înviat.
În tradiție se vorbea și de începerea unui post, numit "de la cruce până la cruce", un post care ținea până pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.
Citeste si: Ce vitamine sunt bune pentru sanatatea creierului
O altă tradiție din această zi este ținerea postului negru, în ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Citeste si: Este Adormirea Maicii Domnului zi liberă de la stat? Vezi dacă poți sta acasă pe 15 august 2022
O altă interdicție pentru această zi de sărbătoare este aceea de a tăia și mânca fructe și legume cu formă rotundă, de exemplu pepenele nu era consumat în această zi.
De asemenea, nu se consumă mere, pere, nuci, usturoi, adică orice fructe sau legume care au formă rotundă; pedeapsa pentru cei care încalcă interdicția este posibila îmbolnăvire de friguri și alte boli.
Totodată, în aceast zi nu se bea vin roșu și nu se mănâncă legume de culoare roșie, care amintesc de culoarea sângelui.
În această zi, se postește pentru vindecarea de boli, dar se postește de către tot creștinul indiferent în ce zi ar cădea;
Femeile chefuiesc fără bărbați, considerând că astăzi este „ziua în care sunt la fel de mari ca și ei”.
Citeste si: Schimbarea la faţă 2022: Ce semnificaţie are sărbătoare de azi?


