Târgul de Crăciun din București, unul dintre cele mai scumpe din Europa! Prețurile produselor sunt mai piperate decât cele din Paris sau Monaco!

Organizarea târgului de Crăciun diferă de la oraș la oraș: comercianții stabilesc ce produse sunt scoase la vânzare și totodată fixează și prețurile acestora. Bucureștenii trebuie să plătească mult mai mult decât berlinezii sau parizienii pentru un pahar cu vin fiert.

M.A., miercuri 11 decembrie 2019 , 15:38

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Primăria Capitalei a impus taxe mari pentru târgul de Crăciun

Primăria Capitalei se face ”vinovată” pentru prețurile piperate din târg. În București, târgul a fost organizat în Piața Contituției de către o instituție subordonată Primăriei, Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, pe scurt, Creart, potrivit Libertatea. Toate firmele și comercianții care doresc să își desfășoare activitatea trebuie să depună un dosar de înscriere la începutul lunii octombrie. Potrivit site-ului Creart, selecția se desfășoară în două faze și e realizată de o comisie de analiză și selecție.

Comercianții care sunt selectați trebuie să achite o taxă cuprinsă între 20.000 de lei și 25.000 de lei pentru toată durata evenimentului. Taxa diferă în funcție de produsele pe care le oferă aceștia: produse alimentare sau băuturi alcoolice. Acesta este un principal motiv pentru care prețurile de la standuri au crescut față de anii anteriori, întrucât și taxele de participare s-au mărit de la an la an.

Citeste si: Sărbătoare 11 decembrie. Cui spui "La mulți ani" în această zi

Comparația cu alte orașe:

În Sibiu târgul este organizat de o asociație nonprofit, Events For Tourism, care colaborează cu municipalitatea. Conform Libertatea, înscrierile încep încă din luna mai, iar taxa de participare pornește de la 4.000 de lei până la 9.900 lei. Prețurile pentru mâncare și băutură sunt însă accesibile: 3 lei ceaiului, 3 lei țuica fiartă, 5 lei cartofii prăjiți, 4 lei un hot dog.

În fiecare an, Primăria Sibiu cheltuie în jur de 100.000 de euro cu organizarea târgului. O parte din bani se întorc însă la bugetul local, sub formă de chirie pentru spațiu, fiind achitată de organizator.

Târgul de Crăciun din București unul dintre cele mai scumpe din Europa

Târgul de Crăciun din Sibiu

Primăria București a alocat anul acesta 1,2 milioane de euro pentru organizarea târgului de Crăciun, conform portalului achizițiilor publice SICAP.  Reprezentanții Primăriei spun că față de anul trecut costurile sunt mai mici cu câteva zeci de mii de euro.

Citeste si: Cele mai populare căutări ale românilor pe Google în 2019 - Dieta Cambridge, aria cercului şi Prohodul

În orașul Strasbourg apare pentru prima oară târgul de Crăciun. Mai exact, în 1570, fiind considerat cel mai vechi din Europa. Totodată, aici un comerciant trebuie să scoată din buzunar 1.400 de euro pentru a închiria un stand în luna sărbătorilor. Potrivit Libertatea, un expozant parizian plătește 500 de euro (aproximativ 2.400 de lei) chiria săptămânală pe un stand la târgul de Crăciun din Grădinile Tuilleries, care anul trecut a fost vizitat de peste 2 milioane de oameni.

Târgul de Crăciun din București unul dintre cele mai scumpe din Europa

Târgul de Crăciun din Strasbourg

 

Primăria orașului Strasbourg cheltuie anual în jur de 2 milioane de euro pentru a organiza târgul de Crăciun, din care aproape jumătate de milion de euro reprezintă costuri legate de securitate. Evenimentul aduce venituri de 250 de milioane de euro economiei locale, fiecare vizitator din cei peste 2 milioane cheltuind în medie 67 de euro, conform Libertatea.

Cât costă vinul fiert la târgurile de Crăciun 2019:

Monaco 3,5 euro paharul de 250 ml

Strasbourg 2.50 euro

Berlin 3 euro

Sibiu 1,5 euro

București 3,5 euro

Citeste si: Salata boeuf. Cum o prepari ca la carte. Plus idei ingenioase de decorare

Alte prețuri la târgurile de Crăciun

Strasbourg: 3 euro un bol de supă specială, între 2- 6 euro orice porție de mâncare sau băutură

Monaco: 23 euro friptura porc cu cartofi și salată Berlin: 3 euro un cârnat cu chiflă (bratwurst), 5 euro o porție de friptură la grătar, 3-5 euro suta de grame de migdale sau nuci de macadamia glazurate, 15 euro un kilogram de cozonac cu fructe uscate (Stollen)

Sibiu: 3,75 euro kebap, 1 euro hot dog, 1,2 euro hamburger, 1,1 euro porția de cartofi prăjiți, 0,7 euro țuica fiartă, 0,7 euro – ceaiul, 1 euro sucul de mere cu scorțișoară București: 2,5 euro ciocolata caldă, 0,8 euro o chiftea, 4 euro o sarma cu mămăligă și doi castraveți murați, 0,8 euro o lipie, 5,2 euro suta de grame de tochitură, 2,5 euro un hot dog, 2,5 euro o porție de șorici, 12 euro un kilogram de cozonac

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si