A fost semnat un nou ACORD în coaliția de guvernare. Florin Cîțu rămâne premier, USR-PLUS va propune un nume nou la Ministerul Sănătății
Marți seara a avut loc a doua rundă de negocieri în interiorul coaliției de guvernare, după criza declanșată de demiterea ministrului Sănătății Vlad Voiculescu. Cele trei forțe politice PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat un act adițional la acordul de guvernare, prin care premierul își asumă, între altele, obligația de a-și informa partenerii când intenționează să facă schimbări în rândul cabinetului său. Premierul trebuie să prezinte argumente solide, un raport de evaluare anexat demiterii pe care o solicită.
A doua rundă de negocieri privind Guvernul Florin Cîțu s-a prelungit până la ora 22.00 și a fost urmată de declarațiile liderilor PNL, USR-PLUS și UDMR. Aceștia au anunțat semnarea unui acord suplimentar de guvernare, iar cei de la USR-PLUS au precizat că o propunere pentru șefia Ministerului Sănătății va fi făcută miercuri dimineață.
UPDATE 22.00. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi seară, că liderii coaliţiei au convenit să semneze o completare a acordului politic, care să ducă la creşterea încrederii între parteneri şi îmbunătăţirea funcţionării guvernării.
"După două zile de discuţii serioase pe care le-am purtat, am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliţie, care să aducă proceduri şi puncte de vedere care să ducă la creşterea încrederii între parteneri, la îmbunătăţirea mecanismelor de funcţionare a coaliţiei.
Formaţiunile politice sunt conştiente de responsabilitatea pe care o au de a asigura buna guvernare a României. Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înţelege şi-au făcut iluzii, suntem o coaliţie bazată de încredere, pe solidaritate", a afirmat Ludovic Orban, după şedinţa coaliţiei.
Ce spune noul acord. Cum procedează premierul cu trimiterea cererii de revocare a unui ministru
Acordul suplimentar "Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție.
Premierul va acorda un interval de timp rezonabil pentru asigurarea tranziției între titularii portofoliului ministerial. Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziilede parcurs, ulterioare,ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare.
Un nume nou propus de USR-PLUS la Ministerul Sănătății
Europarlamentarul USR PLUS Dragoş Tudorache, preşedintele executiv al PLUS, a anunţat marți seara că formaţiunea sa va anunţa miercuri dimineața o propunere pentru funcţia de ministru al Sănătăţii.
"Am intrat în această discuţie în coaliţie cu nevoia şi încrederea că vom găsi soluţiile necesare pentru a asigura buna funcţionare a coaliţiei în continuare şi le-am găsit. Toate forţele politice prezente în această coaliţie s-au investit şi ele cu aceste soluţii.
Ca urmare a înţelegerii din această seară, mâine vom face o propunere pentru un nou ministru al Sănătăţii, propunere pe care o veţi afla mâine dimineaţă", a declarat Dragoş Tudorache, marţi, la Parlament, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.
USR-PLUS a obținut proceduri clare legate de demiterea unui ministru
Știrea inițială. Până la propunerea unui nou ministru la Sănătate, USR PLUS a cerut la negocierile de marți din Coaliție o listă de reforme pe care Guvernul Cîțu ar trebui să o urmeze și reguli mai clare de funcționare a Coaliției.
USR PLUS a făcut un pas în spate în ceea ce privește solicitarea fermă de schimbare a premierului Cîțu.
Printre solicitările celor din USR PLUS ar urma să se regăsească și alegerea primarilor în două tururi, solicitare care, cel mai probabil, nu va fi acceptată de UDMR. De asemenea, aceștia vor cere proceduri legate de demiterea unui ministru.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că în şedinţa de luni s-a stabilit să fie îmbunătăţită funcţionarea coaliţiei, să fie reglementate câteva lucruri suplimentare în acest sens.
"Ieri am făcut o analiză a situaţiei, fiecare partid şi-a prezentat punctul de vedere, am stabilit să îmbunătăţim funcţionarea coaliţiei, să reglementăm câteva lucruri suplimentare pentru buna funcţionare a coaliţiei şi discutăm astăzi, de la ora 16,00. Când o să luăm decizii, le vom face publice. Suntem pe parcursul unor discuţii în care înţelegerea a fost să comunicăm doar aceste lucruri şi respect înţelegerea", a declarat Ludovic Orban, marți, la Palatul Parlamentului.
Ludovic Orban: "La decizie participă şi preşedintele României"
Șeful PNL consideră că decizia premierului a fost o decizie corectă, "o decizie necesară, care a avut ca scop îmbunătăţirea performanţei Ministerului Sănătăţii", un minister fundamental în vreme de pandemie. El a adăugat că PNL aşteaptă propunerea din partea colegilor de la USR PLUS pentru viitorul ministru și a precizat că în cazul în care USR PLUS va propune ca anumite proiecte ale coaliţiei să fie prioritizate, subiectul va fi discutat.
Întrebat dacă premierul ar trebui să înştiinţeze USR PLUS când vrea să demită un ministru care aparţine acestui partid, Orban a precizat că decizia în ultimă instanţă aparţine premierului şi la decizie participă şi preşedintele României".
"Premierul face evaluări ale miniştrilor, evident, acest lucru îl face periodic. Premierul este principalul responsabil pentru buna funcţionare a Guvernului şi pentru îndeplinirea obiectivelor programului de guvernare pe fiecare domeniu de activitate. În ultimă instanţă, cel care decide dacă un ministru poate sau nu poate continua, după o confruntare a argumentelor, în cadrul coaliţiei sau în discuţiile cu partidul care susţine un ministru, decizia în ultimă instanţă aparţine premierului şi la decizie participă şi preşedintele României", a precizat liderul PNL.
Kelemen Hunor: "Suntem oameni maturi, oameni cu experienţă politică"
Liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a afirmat luni seara, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, că discuţia a fost una "extrem de constructivă" şi că UDMR susţine în continuare această coaliţie, pentru că nu poate exista o tensiune, un conflict mai mare. El s-a declarat convins că marţi, când va avea loc o nouă şedinţă a coaliţiei de guvernare, va fi găsită "soluţia bună pentru fiecare parte".
"Suntem oameni maturi, oameni cu experienţă politică şi vom susţine în continuare această coaliţie şi vom merge mai departe în această coaliţie. Sunt convins că mâine, la întâlnirea de după-amiază, la ora 16.00, când vom continua discuţiile în coaliţie, vom găsi soluţia bună pentru fiecare parte din această coaliţie. După patru luni nu putem să ne permitem o tensiune mai mare şi un conflict mai mare, o criză politică şi nici nu se va întâmpla acest lucru, sunt convins, fiindcă a fost o discuţie extrem de constructivă şi extrem de coerentă", a spus vicepremierul citat de Agerpres.