Sfecla rosie contraindicatii.  Sfecla rosie este un aliment foarte sanatos, indicat in alimentatia zilnica a ficarei persoane. Are beneficii uriase pentru sanatate.

Sfecla rosie vindeca bolile sangele, tumorile sau chiar bolile ficatului. 

Sfecla rosie contraindicatii. In plus amelioreaza varicele, degenerarea maculara si intoxicatiile lente. Sfecla rosie se foloseste sub forma de tratament intern in cazurile de cancer, leucemie, gastrita, ischemie cardiaca, hipertensiune, anemie feripriva, hepatita cronica, diabet si constipatie.

Cu toate acestea, sfecla rosie are anumite contraindicatii. Iata cine nu ar trebui sa o consume.

Sfecla rosie contraindicatii. Sfecla rosie contraindicatii: Schimba culoarea urinei

Ceea ce mananci in fiecare zi poate influenta culoarea urinei tale. Consumul excesiv de sfecla rosie poate schimba culoarea unei in roz.

Conform unui studiu realizat in Marea Britanie, acest efect este mmai comun in cazul persoanelor care au deficienta de fier.

Sfecla rosie contraindicatii
Sfecla rosie contraindicatii

Citeste si: Leacuri babesti pentru ficat

Aceasta conditie poarta numele de beturie. Beturia nu este o conditie medicala periculoasa, insa iti poate oferi indicii despre problemele cu metabolizarea fierului in organism, scrie stylecraze.com

Sfecla rosie contraindicatii. Pietre la rinichi

Conform Harvard Health Blog, sfecla rosie este bogata in oxalati care pot cauza pietre la rinichi.

Daca ai deja pietre la rinichi, medicul te poate sfatui sa renunti la consumul de sfecla rosie.

In plus, sfecla rosie creste concentratia de oxalati din urina, ceea ce poate duce la formarea de noi pietre la rinichi.

Citeste si: Bautura miraculoasa care te scapa de toate bolile si de cancer! Ai nevoie de un mar, o sfecla rosie si un morcov- Vezi cum functioneaza reteta, toti chinezii o folosesc!

Sfecla rosie contraindicatii. Iritatii ale pielii

Sfecla rosie contraindicatii. Desi este rara, aceasta alergie poate aparea la anumite persoane. Reactiile alergice la sfecla rosie includ iritatii, mancarimi si pustule si pot ajunge chiar pana la frisoane si febra. Anumite persoane resimt o constrictie a corzilor vocale, desi acest fenomen este destul de rar.

Scadere bruste ale tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune mica

Daca ai tensiunea ridicata, acest efect este unul pozitiv. Insa daca tensiunea ta este joasa sau fluctuanta, trebuie sa ai grija. Sfecla poate cauza scaderi bruste ale tensiunii arteriale atunci cand este inclusa in dieta zilnica, din cauza cantitatii bogate de nitrati continuta, conform  kfetele.ro.

Sfecla rosie contraindicatii. Probleme cu stomacul

Daca suferi deja de probleme gastrointestinale, consumul de sfecla rosie va agrava situatie. Sfecla rosie poate cauza balonare, flatulenta si crampe. Poate duce la diaree sau constipatie

Sfecla rosie contraindicatii
Sfecla rosie contraindicatii

Citeste si: Cum preparati cea mai buna supa crema de legume in doua culori! E un adevarat rasfat pe timp de iarna. Ne incalzeste imediat si ne scapa de raceala si tuse

Consumul de sfecla rosie poate cauza si dureri abdominale pe fondul acumularii de gaze.

O alergie la sfecla rosie poate cauza crampele abdominale.

Cresteri ale glicemiei

Sfecla rosie contraindicatii. Daca ai deja probleme cu glicemia, trebuie sa iti reduci consumul de sfecla rosie. Sfecla rosie are un indice glicemic ridicat, de aceea este cel mai bine sa o eviti cand stii ca ai probleme.

Sfecla rosie contraindicatii. Poate afecta ficatul

Sfecla rosie este bogata in fier, magneziu, cupru si fosfor. Un consum ridicat al acestor metale poate duce la acumularea acestora la nivelul ficatului, afectandu-l grav.

Citeste si: Alimentele care va scapa de gastrita. Ce trebuie sa consumati pentru a scapa de durerile de stomac si de balonare

Beneficii pentru sănătate

Cu toate acestea, sfecla rosie si sucul de sfecla rosie au fost asociate cu multe beneficii pentru sanatate precum imbunatatirea fluxului sanguin, reducerea tensiunii si cresterea performantei atletice. Multe dintre aceste beneficii se datoreaza continutului de nitrati anorganici.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Sfecla rosie poate fi consumata cruda in salate, transformata in suc de sfecla rosie sau murata.

Sfecla rosie contine multi nutrienti si are putine calorii

Sfecla rosie contraindicatii. Este foarte bogata in vitamine si minerale si in acelasi timp este saraca in calorii. De fapt, contine aproape toate vitaminele si mineralele de care ai nevoie.

O portie de 100 de grame de sfecla rosie contine:

  • Calorii: 44
  • Proteine: 1,7g
  • Grasimi: 0,2g
  • Fibre: 2g
  • Vitamina C: 3,6mg
  • Acid folic: 80mcg
  • Vitamina B6: 0,1 mg
  • Magneziu: 23mg
  • Potasiu: 305mg
  • Fosfor: 38mg
  • Mangan: 0,3mg
  • Fier: 0,8mg
  • Calciu: 16mg
  • Zinc: 0,4mg

Sfecla rosie contraindicatii. Dupa cum vedeti o portie va asigura un aport zilnic foarte bune de minerale si vitamine. Aceasta mai contine si nitrati anorganici si pigmenti, care contribuie si ei la sanatate.

Sfecla rosie contraindicatii
Sfecla rosie contraindicatii

Citeste si: Avertismentul unui medic de renume: Ce aliment "ne roade stomacul precum rugina"

Sfecla rosie poate sa te ajute sa combati imflamatia

Inflamatia cronica este asociata bolilor hepatice, bolilor de inima, obezitatii dar si cancerului. Aceasta leguma contine pigmenti numiti betalini, care poseda o serie de proprietati antiinflamatorii.

Au fost facute studii pe sobolani si s-a dovedid ca sucul de sfecla rosie reduce inflamatia, dar pentru a determina daca sfecla rosie poate te poate ajuta sa lupti impotriva inflamatie, trebuie facute studii umane.

Sfecla rosie ajuta la mentinerea tensiunii sub control

Sfecla rosie contraindicatii. Hipertensiunea arteriala este unul din factorii de risc pentru persoanele cu boli cardiace. Studiile au aratat ca sfecla poate scadea semnificativ tensinea. Efectul pare a fi mai mare pentru tensiunea arteriala sistolica decat atunci cand tensiunea arteriala este diastolica.

Citeste si: Alimente strict interzise bebelușilor. Lista pe care orice mămică ar trebui să o știe

Aceste efecte de scarede a tensiunii se datoreaza probabil concentratiei mari de nitrati din sfecla. Ajunsi in corp, acesti nitrati alimentari sunt transformati in oxid nitric, o molecula care dilata vasele de sange, determinand scaderea tensiunii. Aceste niveluri de nitrati din sange raman ridicate pana la 6 ore dupa consum.

Sfecla rosie poate avea unele proprietati anticancer

Interesul pentru capacitatea sa de a preveni cancerul a crescut datorita continutului de antioxidanti si natura antiinflamatorie. Cu toate acestea, probele actuale sunt destul de limitate.

Sfecla rosie contraindicatii. Extractul de sfecla rosie s-a dovedit a reduce diviziunea si cresterea celulelor tumorale la animale. Un studiu facut in eprubeta folosind celule umane a descoperit ca datorita continutului ridicat de pigmenti betalain, a redus cresterea celulelor canceroase de prostata si san.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina daca aceste efecte se regasesc si asupra oamenilor vii.

Citeste si: Dieta cu supă de varză. Topești cel puțin 4 kilograme, în doar 7 zile

Sunt cercetari care sugereaza ca nitratii pot imbunatatii performanta atletica. Din acest motiv, sfecla rosie este folosita de sportivi. Nitratii par sa afecteze performata fizica prin imbunatatirea eficientei mitocondriilor, acestea fiind responsabile pentru producerea energiei din corp.

In doua studii de 7 si 8 barbatii, care au consumat 500ml suc de sfecla timp de 6 zile, timpul pana la extenuare in timpul exercitiilor cu intensitate ridicata a fost imbunatatit cu pana la 25%.

Este important de mentionat ca dureaza 2-3 ore pana nitratii ajung in sange, asa ca pentru a maximiza potentialul, este bine sa consumi suc de sfecla rosie cu 2-3 ore inainte de antrenament.

Sfecla rosie poate imbunatatii sanatatea digestiva

Fibrele sunt o componenta importanta a unei dieta sanatoase. O portie de 100g sfecla rosie contine 3,4g fibre, transformand sfecla intr-o sursa buna de fibre de inalta calitate.

Sfecla rosie contraindicatii. Fibra ocoleste digestia si se duce in colon unde hraneste bacteriile intestinale benefice. Acest lucru poate promova sanatatea digestiva si poate preveni afectiuni precum constipatia, boala inflamatorie intestinala si diverticulita.

Citeste si: De ce e bine să mănânci avocado. Oamenii care-l includ în dietă sunt mai sănătoși

Mai mult decat atat, consumul de fibre benefice a redus riscul de boli cronice, cancer de colon, boli de inima si diabet de tip 2.

Sfecla rosie poate ajuta la mentinerea sanatatii creierului

Functiile mentale scad in mod natural odata cu inaintarea in varsta. Pentru unii acest declin este semnificativ si poate duce la boli precum dementa. O reducere a oxigenului si fluxului sanguin catre creier pot contribui la aceasta scadere.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Sfecla rosie contraindicatii. Interesant este faptul nitratii din sfecla pot imbunatati functia mentala prin dilatarea vaselor de sange si implicit cresterea fluxului sanguin catre creier. S-a dovedit ca sfecla imbunatateste fluxul de sange catre lobul frontal al creieruli, o zona asociata cu luarea deciziilor si memoria.

Cu toate acestea, ramane de vazut daca sfecla poate fi utilizata intr-un cadru clinic pentru a imbunatati functia creierului si a reduce riscul de dementa.

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si