
1 din 4 | Ce înseamnă pentru România suspendarea fondurilor europene. Soarta PNRR-ului României se va decide la finele acestei luni. Economistul Adrian Negrescu vine cu explicații: "Fondurile europene reprezintă singura noastră șansă de a mai construi ceva stabil î

2 din 4 | Ce înseamnă pentru România suspendarea fondurilor europene. Soarta PNRR-ului României se va decide la finele acestei luni. Economistul Adrian Negrescu vine cu explicații: "Fondurile europene reprezintă singura noastră șansă de a mai construi ceva stabil î

3 din 4 | Ce înseamnă pentru România suspendarea fondurilor europene. Soarta PNRR-ului României se va decide la finele acestei luni. Economistul Adrian Negrescu vine cu explicații: "Fondurile europene reprezintă singura noastră șansă de a mai construi ceva stabil î

4 din 4 | Adrian Negrescu, economist
România ar putea pierde temporar accesul la aproximativ 10 miliarde de euro, bani europeni esențiali pentru economia națională. Economsitul Adrian Negrescu a oferit explicații în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre situația în care se află țara noastră.
O decizie radicală din partea Comisiei Europene este așteptată pe 4 iunie, ca urmare a neîndeplinirii unor angajamente esențiale: țara noastră nu a trimis Raportul Anual de Progres privind reducerea deficitului bugetar și a întârziat reformele asumate în cadrul PNRR, potrivit informațiilor furnizate de Comisia Europeană pentru profit.to.
Ce înseamnă pentru România pierderea fondurilor europene
Într-un moment critic pentru finanțele publice, economistul Adrian Negrescu atrage un semnal de alarmă.
„Aproape 90% din banii de investiții alocați în bugetul de stat pe acest an sunt din fonduri europene. Dacă noi nu vom mai primi acești bani, practic vom pune lacăt pe majoritatea șantierelor din țară: de la proiectele de infrastructură, la tot ceea ce ne-am propus să construim prin PNRR”, explică Adrian Negrescu, într-o declarație exclusivă pentru Știrile Kanal D.
Economistul avertizează că România se poate confrunta cu un colaps investițional dacă Bruxelles-ul decide suspendarea finanțării.
„Decizia ar fi una bulversantă pentru sectorul investițiilor și ar crea mari dificultăți statului, mai ales că lucrările pe șantierele cu fonduri europene sunt în plină desfășurare. Statul va trebui să se împrumute din alte surse, probabil cu dobândă foarte mare, pentru a acoperi aceste plăți și a continua să lucreze cu firmele care sunt implicate în construcții.”
„Să nu ne facem iluzii”: România nu a mai primit niciun euro din PNRR de anul trecut
Adrian Negrescu, economist
Negrescu subliniază că problemele nu sunt noi. De fapt, ele sunt urmarea unei ineficiențe administrative care trenează de luni bune:
„Să nu ne facem însă iluzii, să nu uităm că din toamna lui 2023 noi nu am mai încasat niciun ban din PNRR, nici măcar un singur euro, așa că ceea ce se întâmplă acum era inevitabil să se întâmple.”
Pentru a evita o criză și mai gravă, economistul recomandă o schimbare de strategie.
„Soluția este ca viitorul Guvern să meargă la Bruxelles să renegocieze cu Comisia Europeană acordul PNRR, în așa fel încât să ne focusăm pe lucrurile pe care suntem capabili să le facem.
În opinia sa, lipsa fondurilor europene va paraliza proiectele mari de infrastructură și achizițiile esențiale pentru populație.
„Fondurile europene reprezintă singura noastră șansă de a mai construi ceva stabil în această țară, de a continua șantierele de autostrăzi, de a face achiziții de trenuri, de autobuze, de tot felul de lucruri care țin de viața noastră de zi cu zi.”
România, în pericol să înghețe economic- avertismentul economiștilor
Fără banii din Bruxelles, România nu are practic de unde să acopere necesarul investițional.
Deficitul bugetar este deja ridicat, iar spațiul fiscal, extrem de limitat.„Fără fondurile europene, România va îngheța din punct de vedere investițional, în condițiile în care statul nu are bani practic să ofere de la bugetul de stat pentru acest sector vital pentru dezvoltarea economică – investițiile.”
Citește și: VIDEO Cine strânge cureaua după alegeri? Scenarii negre pentru gaura din buget
Economistul Adrian Negrescu susține că fondurile nu vor fi pierdute definitiv, dar vor rămâne blocate până când Guvernul demonstrează că este capabil să implementeze reformele:
„Fondurile europene nu se vor pierde, vor fi înghețate până ce guvernul este capabil să demonstreze că va face reformele asumate. Din această perspectivă, va trebui să ne împrumutăm din piețele de capital, cum am făcut-o și în 2024 pentru a continua aceste proiecte de infrastructură.”
În lipsa banilor europeni, economia riscă să intre într-o perioadă de stagnare profundă, în timp ce datoriile publice vor continua să crească.