Ce se mănâncă de Crăciun 2024? Idei pentru masă festivă de sărbătorile de iarnă
Iată ce se mănâncă de Crăciun 2024 în fiecare regiune din România! Idei pentru masă festivă de sărbătorile de iarnă
Crăciunul este sărbătoarea care aduce familiile împreună în jurul mesei festive, iar în România tradițiile culinare sunt adânc înrădăcinate în cultura fiecărei regiuni. Fiecare zonă a țării are preparate specifice, însă carnea de porc rămâne elementul comun prezent pe mesele românilor.
De la sarmale și piftie până la deserturi elaborate, iată ce se mănâncă de Crăciun în 2024 în diverse colțuri ale țării!
În Moldova, masa de Crăciun este un adevărat festin. Pe lângă sarmale, acolo se servesc piftia (răcitura), cârnații de porc, afumătura și caltaboșul, toate acompaniate de vin roșu. O specialitate locală sunt pârjoalele, chiftele savuroase servite cu mămăligă, un preparat cu o poveste tradițională aparte.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Momentul în care un bărbat fură 3 picioare de la un spital din București. Hoțul este de negăsit- antena3.ro
Citește și: Când se împodobește bradul pentru Crăciun 2024?
Și în Muntenia, masa de Crăciun este plină de bucate alese. Fie că vorbim de carne la garniță, cârnați, tobă, șuncă de casă, sarnmale sau piftie, în această regiune mesele sunt un adevărat festin.
Bănățenii își pun amprenta pe masa de Crăciun prin salata boeuf, foarte apreciată în zonă. Friptura, cârnații, șoriciul și toba sunt nelipsite, dar și deserturile ocupă un loc special, cu tortul trunchi și prăjiturile de casă printre preferate. În Banat, preparatele din curcan sunt frecvent întâlnite, aducând un aer de diversitate mesei festive.
Maramureșul aduce la masa de Crăciun o combinație unică de preparate: balmoșul, realizat din zer gros, lapte prins și caș de oaie, este specific regiunii. De asemenea, ciorba de porc, jumările, cârnații și nelipsitele horincă și palincă creează o atmosferă tradițională și autentică.
Oltenii sunt renumiți pentru creativitatea lor culinară. Friptura păstrată în untură, piftia, sarmalele și cârnații afumați sunt piesele de rezistență. Salata boeuf aduce o notă de prospețime, iar cozonacii și prăjiturile de casă sunt vedetele la desert.
Ardealul este cunoscut pentru preparatele sale consistente. Afumăturile – slănina, costița, cârnații și ciolanul afumat – sunt nelipsite. Sarmalele ardelenești, mai mari și condimentate cu cimbru și maghiran, împreună cu ciorba de porc ardelenească, supa cu tăiței de casă și sângeretele, completează masa bogată de Crăciun.
Citește și: Când se împodobește bradul pentru Crăciun 2024?
În satele din Dobrogea, cu câteva zile înainte de Crăciun, se pregătesc colaci și alte copturi tradiționale. În plus, în Dobrogea, peştele nu poate să lipsească de la masa de Crăciun. Ciorbele de pește, saramura de crap sau știucă umplută sunt doar o parte dintre preparatele din această zonă.
La acestea se adaugă toba, caltaboșii, carnații, piftia și sarmalele.
Citeste si: Veste rea pentru pensionarele cu venit de 2.000 de lei. Ce vor avea de plătit mai mult din 2025- kfetele.ro
Citeste si: Care este, de fapt, relația dintre Lavinia Pîrva și Andreea Bălan: "Mi-e colegă, dar..."- radioimpuls.ro
Citeste si:- antena3.ro
Citește și: Cât costă să faci o oală de 100- 150 de sarmale pentru masa de Crăciun în 2024?