Colegiul Medicilor cere suplimentarea locurilor la rezidențiat pentru medicină de familie. În următorii cinci ani, aproximativ 3.000 de medici de familie se vor pensiona

Colegiul Medicilor din România a cerut suplimentarea locurilor de rezidențiat pentru medicină de familie. Motivul este că cele 321 de locuri care au fost scoase la concurs în acest an sunt insuficiente. În următorii cinci ani, circa 3.000 de medici ajung la vârsta de pensionare.

Author: Alexandra Bercea sâmbătă 26 noiembrie 2022 , 12:48

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Într-un comunicat de presă, sâmbătă, Colegiul Medicilor din România a atras atenția că anul acesta au fost scoase la rezidențiat doar 321 de locuri pentur medicina de familie.

Numărul este insuficient având în vedere datele care arată necesarul de medici pentru această specializare. Potrivit CMR, în următorii cinci ani, circa 3.000 de medici de familie se vor pensiona.

,,Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană''

“Este extrem de important să se identifice şi să se pună în practică rapid soluţii pentru acoperirea deficitului de medici implicaţi în asistenţa medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenţei medicale primare la nivel european.

Citește și: Rezultatele Rezidențiat 2022: Grilele corecte pentru Medicină, Medicină dentară și Farmacie

Această situaţie pe care nimeni nu şi-o doreşte va reduce accesul pacienţilor la asistenţa medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creşterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar şi o presiune în plus pe celelalte specialităţi medicale”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Locurile de rezidențiat trebuie suplimentate

Reprezentanţii CMR au adăugat faptul că trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului de medici pe fiecare specialitate. De asemenea, trebuie suplimentate locurile de rezidențiat, în special pe specializarea medicină de familie.

Citeste si: Alexandru Rafila, critici dure la adresa medicilor care iau șpagă de la pacienți: „Nu există vreo justificare”- kanald.ro

Citeste si: De ce nu vrea Georgiana Lobonț să vorbească despre divorț. Armin Nicoară încearcă să o convingă- wowbiz.ro

Citește și: Două asistente au dat bairam la spital, dansând pe manele. "Pe TikTok să fim, urgențele să astepte" (VIDEO)

Motivul este acela de a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialităţile deficitare, din perspectiva actuală a resursei umane, ce ar avea efecte negative atât asupra sistemului de sănătate, cât şi a populaţiei. 

Citește și: Povestea emoționantă a Andreei, tânăra de 21 de ani care s-a trezit miraculos din comă. A mers în Iași să le mulțumească medicilor care au salvat-o


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si