Close sidebar
Close sidebar

EXCLUSIV: Cum recunoaștem legumele care au pesticide?/ Sorin Mierlea: ”Este o problemă extrem de gravă”

Legumicultorii forțează coacerea legumelor timpurii, pentru a profita de cei care cumpără și a face profituri cât mai mari.

Stefania Pavel,

Legumicultorii forțează coacerea legumelor timpurii, pentru a profita de cei care cumpără și a face profituri cât mai mari.

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Din dorința de a scoate recolte timpurii, pentru a avea un preț cât mai mare, legumicultorii folosesc tot felul de pesticide și substanțe toxice care pot crea adevărate probleme organismului uman. Președintele Info Cons, Sorin Mierlea, a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre pericolul din legumele stropite, dar și despre ce ar trebui să facă autoritățile.

Cum recunosc cumpărătorii produsele neconforme

”În primul rând ar trebui să ne reamintim că nu au trecut nici 3 ani de când în Argeș au murit 8 copii. Și tot aceeași discuție era cu pesticidele, sau ce s-a întâmplat. Este clar că este o problemă extrem de gravă, nu este nici măcar o problemă de luat în glumă, iar pe cealaltă parte, în primul rând ar trebui de felicitat cei din Ministerul de Interne, din Poliție, care au instrumentat

acest caz. Pe partea cealaltă, un cartonaș mare, roșu către autoritățile de siguranță a alimentului care au în atribuții, sunt plătite din banii noștri, ai fiecărui cetățean ca să ne păzească atât de produsele care intră din import din zona aceasta de, să spunem produse susceptibile din afara spațiului Uniunii Europene, dar și pentru produsele fitosanitare care sunt utilizate neconform în zona aceasta de agricultură”, a spus Sorin Mierlea.

Citește și: EXCLUSIV: Prețuri exorbitante la roșiile românești de primăvară/ Producător: ”E normal să fie așa pentru că s-au investit bani”

Sorin Mierlea- Președintele InfoCons

[Sursa foto: InfoCons]

Totodată, Sorin Mierlea  a venit și cu sfaturi pentru cumpărători.

Citeste si: Ea este presupusa iubită a lui CRBL. Câți ani are și cu ce ocupă tânăra. Cei doi au fost surprinși împreună- kanald.ro

Citeste si: Larisa de la „Casa Iubirii” și-a făcut iubit! Primele imagini cu bărbatul care i-a furat inima- wowbiz.ro

”În calitatea noastră de cetățeni, de consumatori care mergem până la urmă și cumpărăm din piețe, cumpărăm de mai știu eu pe unde, ar trebui să fim atenți la trei lucruri. Unu, nu cumpărăm de pe marginea drumului sau din afara piețelor autorizate, cumpărăm din piețe, dar dacă nu vedem certificatul de producător, iar pe certificatul de producător să se regăsească produsul respectiv, nu cumpărăm fiindcă incidența ca acel produs să fie dintr-un alt lanț de trasabilitate este extrem de mare.

Și nu în ultimul rând, din păcate, noi ca și consumatori nu putem să știm dacă un produs are sau nu are anumite substanțe în plus sau în minus”, a mai adăugat președintele Info Cons.

Autoritățile ar trebui să înceapă să monitorizeze piețele

Ce ar trebui să facem este să nu mai cumpărăm acele produse care teoretic ele nu au cum să apară foarte devreme, și atunci să așteptăm perioada când roșiile sunt normale pentru a fi utilizate, pentru că altfel, tot felul de indivizi care doresc să facă niște câștiguri rapide, pot să forțeze produsul respectiv, că e roșie, că e salată sau ceapa să iasă mai repede și astfel, să ne trezim cu produse care nu mai sunt conforme pentru securitatea și siguranța noastră. Când discutăm de un astfel de produs pe care îl cumpărăm poate chiar cu un efort financiar destul de mare și îl ducem acasă la copii, la nepoți, la părinți sau la bunici, asumarea aceasta devine o problemă tot mare, iar din această perspectivă cred că autoritățile de Siguranță a Alimentului ar trebui să înceapă partea aceasta de monitorizare a piețelor agroalimentare, care de cele mai multe ori sunt sub subordinea administrațiilor publice locale. Prin control, cei care sunt sub semnul întrebării să fie scoși în afara piețelor”, a precizat Sorin Mierlea.

Citește și: Alternative pentru mâncarea prăjită în ulei – Avantajele alimentelor preparate la grill

Autoritățile ar trebui să înăsprească controalele din piețe, și numai, astfel încât cumpărătorii să nu fie în pericol.

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație: „Eu nu stau cu nimeni niciodată doar de dragul de a sta într-o relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul scoate la iveală detalii neașteptate- radioimpuls.ro

În continuare, autoritățile ar trebui să înăsprească controalele din piețe, și numai, astfel încât cumpărătorii să nu fie în pericol.

”În momentul în care discutăm despre controale, din păcate ANSVSA-ul care trebuia să fie prima, nu este decât o autoritate, care din păcate nu face publicitate controalelor, ceea ce înseamnă că noi, în calitatea de consumatori, nu știm cine a fost controlat, când, cum a fost controlat, mai ales că este din banii noștri, și ceea ce este mai grav, nu știm ce s-a constatat, astfel că noi în calitate de consumatori nu putem să sancționăm prin a nu cumpăra produse care au fost identificate ca neconforme. Aplicația Info Cons, lansată de Protecția Consumatorului te ajută să identifici produsele neconforme în timp real, cu amendamentul ca să fie listate în această listă de produse neconforme mai întâi trebuie să fie constatate și publicate de autoritatea competentă, care din păcate, momentan în România vedem că sunt anumite lacune”, a mai spus Sorin Mierlea.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI