Compozitorul Dumitru Lupu, care a murit in 22 iulie, a primit luni, in cadrul sedintei Consiliului Local Municipal, titlul de cetatean de onoare post-mortem al municipiului Constanta, proiectul de hotarare fiind initiat de catre cei 13 consilieri PSD si aprobat in unanimitate.

Consilierii locali au aprobat, in cadrul sedintei de luni, proiectul de hotarare privind acordarea titlului de cetatean de onoare- post mortem compozitorului Dumitru Lupu, acesta fiind votat de catre toti alesii locali prezenti.

"Compozitorul Dumitru Lupu este una dintre personalitatile culturale ale judetului Constanta, de anvergura nationala si internationala. intrega sa activitate culturala si artistica a influentat evolutia vietii culturale romanesti din ultimii 30 de ani", se arata in proiectul adoptat.

Dumitru Lupu s-a nascut in Giurgiu, in 25 mai 1952, a urmat Liceul de Muzica din Pitesti, dupa care a urmat Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti, sectia canto-opera.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Dumitru Lupu a fost dirijor al Teatrului Alexandru Davila din Pitesti intre anii 1982 si 1990, iar in perioada 1990 – 2004, dirijor la Teatrul Fantasio din Constanta. Din 1991 a activat in mediul academic, in calitate de lector universitar doctor al Universitatii Ovidius din Constanta si Hyperion din Bucuresti. De asemenea, a fost membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania si al Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania.

Compozitorul a fost initiatorul Festivalului National de Creatie si Interpretare "Mamaia Copiilor",  eveniment ajuns in acest an la cea de-a 17 editie. El a compus peste 500 de cantece aflate in fonoteca Radio-Difuziunii Romane si a Televiziunii Nationale, inregistrate la Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania

Printre slagarele compuse de Dumitru Lupu se numara: "Hai vino iar in gara noastra mica" (text: Florin Pretorian, interpret: Gabriel Dorobantu); "Ce mult te-am iubit (text: Mala Barbulescu, interpreta: Ileana sipoteanu); "Ma-ntorc la tine mare albastra" (text: Viorela Filip, interpret: Daniel Iordachioaie).

Dumitru Lupu a murit pe 22 iulie, chiar in ziua cand este nascuta sotia sa.

El era casatorit cu Ileana sipoteanu, iar impreuna aveau o fata, absolventa a UNATC in 2017.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si