Imaginea nepăsării! Casa în care s-a născut marele sculptor Constantin Brâncuşi s-a prăbuşit

Casa în care s-a născut sculptorul Constantin Brâncuşi, situată în localitatea gorjeană Hobiţa, s-a prăbuşit de tot după ce ultimul zid care mai stătea în picioare a căzut din cauza vremii, zilele trecute.

G. S., vineri 12 octombrie 2018 , 12:05

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Locuinţa în care a copilărit Brâncuşi se află în satul Hobiţa, din judeţul Gorj, la aproximativ 200 de metri distanţă de Casa memorială 'Constantin Brâncuşi, care este o copie a clădirii originale.

Săptămâna trecută, casa originală, care este proprietate privată şi aparţine moştenitorilor artistului, s-a părbuşit. „Stăteam şi ne uitam cum cade. Nu avem ce să mai facem. Au fost promisiuni multe. Mulţi care au trecut pe aici ne-au promis că vor încerca să o refacă, dar nu ai ce să mai faci. E aproape dusă. E praf! Ne trebuie mulţi bani să o mai putem pune pe picioare şi noi nu avem. Să vină cineva şi să facă ceva că Brâncuşi, săracul, a vrut să mai vină acasă, dar nu i-au dat voie comuniştii”, a spus o stră-strănepoată a lui Brâncuşi, Ioana Gogoi, în vârstă de 80 de ani, citată de Pandurul.

„Am citit cu durere în suflet despre prăbuşirea ultimelor vestigii ale Casei de la Hobiţa, cea în care s-a născut marele Constantin Brâncuşi şi, care, din păcate, se afla de foarte mult timp într-o stare avansată de degradare. Construcţia în paragină este proprietate privată şi, din acest motiv, statul nu a putut interveni. Cu toate acestea, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Gorj, din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, intenţionează să întreprindă o inspecţie la faţa locului. De asemenea, în aceeaşi curte, la câţiva metri distanţă, autorităţile au construit o copie a casei, aceasta servind drept muzeu”, a explicat ministrul George Ivaşcu, într-un comunicat citat de Mediafax.

Te-ar putea interesa si