La ce temperaturi se intrerupe lucrul in caz de ger naprasnic. Ce spune legea! Aceste masuri trebuie respectate de angajatori!

Valul de ger care s-a abatut peste Romania nu slabeste deloc si va persista si in perioada urmatoare. In aceste conditii, multi dintre noi se intreaba la ce temperaturi se intrerupe lucrul, in caz de ger naprasnic.

Author: Simona Alexa Webeditor: A.N. Thursday 01 March 2018 , 10:05

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 

Potrivit legislatiei muncii si legilor in vigoare, in perioadele cu temperaturi extreme angajatorii sunt obligati sa ia toate masurile prevazute de Legea nr. 319/2006 privind sanatatea si securitatea muncii. Masurile se aplica atat in cazul temperaturilor caniculare, cat si in situatia de frig extrem, respectiv ger puternic.

Temperaturile extreme se refera la temperaturile exterioare ale aerului, care:

1. depasesc +37°C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (cand indicele temperatura-umiditate depaseste pragul valoric de 80);

2. scad sub -20°C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel (cand indicele de racire scade sub pragul valoric de minus 32).

Citeste si: Meteorologii anunta ninsori abundente si ger in urmatoarea perioada. Luna ianuarie va fi cea mai grea

La ce temperaturi se intrerupe lucrul in caz de ger naprasnic- Precizari importante!

 

Masurile de reducere a timpului de lucru se vor stabili daca temperaturile extreme, sub -20°C sau cand indicele de racire scade sub -32 de grade, se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutive!

Temperaturile extreme nu pot fi deduse/demonstrate de angajator, salariati, Inspectoratul de munca, medicul de medicina a muncii, ci sunt acele temperaturi certificate de Institutul National de Meteorologie si Hidrologie si transmise de centrele regionale ale acestuia.

La ce temperaturi se intrerupe lucrul. Ce facem in caz de temperaturi extrem de reduse

Masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca vor fi stabilite de angajator, impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii salariatilor. In unitatile in care functioneaza comitetele de securitate si sanatate in munca masurile vor fi stabilite de acestea.

 

In perioadele cu temperaturi scazute extreme angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber:

 1. distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;
 2. acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator;
 3. asigurarea echipamentului individual de protectie.
 

 

La ce temperaturi se intrerupe lucrul in caz de ger narasnic. Ce masuri trebuie luate cand temperaturile coboara sub -20 de grade Celsius

Angajatorii care nu pot asigura conditiile de lucru in caz de temperaturi extreme sunt obligati de lege sa ia urmatoarele masuri:

1. reducerea duratei zilei de lucru;

2. acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare

3. evitarea efectuarii muncii in spatii deschise, in aer liber, cand temperaturile au coborat foarte mult.

4. intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

5. timpul nelucrat se recupereza in urmatoarele 6 luni, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior.   

6. fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.
 

La ce temperaturi se intrerupe lucrul. Interpretari corecte!

Masurile de reducere a timpului de lucru se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv (aspect prin care se intelege, conform art. 9 din Norme, atingerea sau depasirea in fiecare dintre cele doua zile a valorilor temperaturii, respectiv indicele temperatura-umiditate sau indicele de racire).

In caz de temperaturi extreme nu este obligatorie reducerea timpului de munca; aceasta masura se va lua numai daca nu pot fi indeplinite celelalte masuri.
Masurile de reducere a timpului de lucru in cazul temperaturilor extreme se adopta si in situatia in care angajatorul constata ca, prin conditiile pe care le asigura:

  • nu poate mentine un randament corespunzator in munca
  • aceste masuri sunt insuficiente pentru prevenirea imbolnavirii salariatilor.

 

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Bianca, atacată din toate părțile! Cum va reuși concurenta să facă față cu brio... Bianca, atacată din toate părțile! Cum va reuși concurenta să facă față cu brio acuzațiilor. Urmărește o Gală incendiară ”Casa Iubirii”, duminică, 22 mai, de la ora 16:00 și de la 19:00, la Kanal D
kfetele.ro
Fructul care costa sub 1 leu si te trezeste mai rapid decat cafeaua: se gaseste la... Fructul care costa sub 1 leu si te trezeste mai rapid decat cafeaua: se gaseste la orice magazin
spotmedia.ro
Protest nud pe covorul roșu de la Cannes: Nu ne mai violați! (Galerie foto) Protest nud pe covorul roșu de la Cannes: Nu ne mai violați! (Galerie foto)
spotmedia.ro
Un parazit transmis de pisici face oamenii mai atrăgători Un parazit transmis de pisici face oamenii mai atrăgători
b1.ro
Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 22 – 28 mai. Nativii Taur sunt în fața unor... Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 22 – 28 mai. Nativii Taur sunt în fața unor decizii strategice din punct de vedere material. Nu sunt ușor de luat
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Pentru Vladimir Putin, războiul din Ucraina este pe viață și pe moarte. Înfrângerea ar... Pentru Vladimir Putin, războiul din Ucraina este pe viață și pe moarte. Înfrângerea ar putea însemna decesul liderului
doctorulzilei.net
Această plantă echilibrează balanța hormonală. Lidia Fecioru: Nu poate fi consumată de... Această plantă echilibrează balanța hormonală. Lidia Fecioru: Nu poate fi consumată de toată lumea!
romaniatv.ro
Incredibil! Bill Gates ştia încă de acum jumătate de an că lumea se va confrunta cu... Incredibil! Bill Gates ştia încă de acum jumătate de an că lumea se va confrunta cu variola maimuţei 😯
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si