Ministerul Educației a convocat joi, la ora 10:00, o ședință în care sindicatele, reprezentanții părinților și elevilor au discutat o eventuală modificare a structurii anului școlar, in contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19.

La finalul ședinței, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că renunță la propunerile criticate, iar examenele naționale se vor susține la datele stabilite inițial. Vacanța de primăvară rămâne totuși așa cum era propunerea de zilele trecute, între 2 aprilie și 4 mai.

Citeste si: O altă tranșă de vaccin anti-COVID AstraZeneca sosește în țară

Elevii din anii terminali vor avea o vacanță fragmentată, iar anul școlar se va încheia cel mai târziu la 25 iunie pentru toate clasele.

Ce au cerut cadrele didactice, părinții și elevii

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), precum și asociațiile de părinți nu au susținut modificarea anului școlar. De asemenea, elevii, prin Consiliul Național al Elevilor, și-au anunțat poziția înaintea ședinței de azi: “încheierea anului școlar pe 25 iunie este mai puțin dăunătoare, pentru că nu va fi decalată Evaluarea Națională”.

Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, a arătat că schimbările bruște ale structurii anului școlar îi bulversează pe elevi, iar cea mai bună variantă propusă până acum este cea în care nu va fi decalată Evaluarea Națională după Bacalaureat.

Citeste si: Ministrul Educației, anunț important despre vacanța prelungită a elevilor

Ce decizii au fost adoptate azi

Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite, conform calendarelor deja aprobate și cunoscute: 22 – 25 iunie (Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a) și 28 iunie – 1 iulie (probele scrise ale examenului de bacalaureat.

Pentru clasele terminale structura anului școlar NU va suferi niciun fel de modificare, vacanța/vacanțele de primăvară rămânând la datele planificate și cunoscute (2 aprilie – 11 mai pentru Sărbătorile Pascale Catolice și

30 aprilie – 9 mai pentru Sărbătorile Pascale Ortodoxe).

„În urma consultărilor deschise și constructive, luând în considerare toate propunerile formulate în contextul creșterii ratei de infectare cu virusul Sars-CoV-2, prin implicarea tuturor factorilor care pot să contribuie la implementarea măsurilor necesare pentru bunul mers al procesului de învățământ și asigurarea dreptului la educație, au rezultat următoarele concluzii:

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O femeie a mâncat cenușa soțului mort când a aflat că acesta a înșelat-o toată viața. A scris și o carte despre asta- antena3.ro

Citeste si: Cine este șoferul care a gonit pe contrasens pe Autostrada A7. A primit o amendă usturătoare şi a rămas fără permis- wowbiz.ro

Modificarea 1.  Probele de competențe din cadrul examenului de bacalaureat vor fi echivalate conform unei proceduri elaborate de către Ministerul Educației.

Modificarea 2.  În intervalul 12 aprilie – 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activitățile didactice.

Modificarea 3.  Cu excepția claselor terminale, pentru care structura anului școlar nu va suferi niciun fel de modificare, vacanța de primăvară va începe în data de 2 aprilie și se va încheia în data de 4 mai.

Modificarea 4.  Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale (grupele din învățământul preșcolar, clasa pregătitoare, clasele I – a VII-a și clasele a IX-a, a X-a și a XI-a), acestea urmând a finaliza semestrul în data de 25 iunie, în loc de 18 iunie! 

Citeste si: Sărbătoare mare astăzi pentru toți creștinii. De ce cade Buna Vestire întotdeauna pe 25 martie

Modificarea 5.  Având în vedere reducerea semestrului al II-lea cu o săptămână, prin sprijinul cadrelor didactice, într-un an școlar total atipic, în care tezele semestriale nu se vor mai susține și în care numărul notelor necesare încheierii situației școlare a fost redus, Ministerul Educației apreciază efortul acestora de a  comprima perioada de final de semestru necesară încheierii situațiilor școlare

Modificarea 6.  Evaluarea națională a elevilor din clasa a II-a se reprogramează din perioada 20 – 23 aprilie în intervalul 25 – 28 mai.

Citeste si: Anunț important pentru pensionare! Cum se desfășoară recalcularea din oficiu a pensiilor- kfetele.ro

Citeste si: Câți copii are, de fapt, Valeriu Gheorghiță din mariajul cu fosta soție, Cristina? Cât plătește pensie alimentară actualul soț al Monicăi Bîrlădeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum a devenit un român spaima Californiei. Andrei a ajuns să controleze mii de conturi din care a furat toți banii- antena3.ro

Modificarea 7.  Pentru a reduce inechitatea determinată de condițiile speciale, în școlile aflate în localități carantinate, simulările pentru clasele terminale și evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea fi organizate după ieșirea din carantină.

Modificarea 8.  Programul național de acțiuni remediale se va derula pe întreaga durată de organizare a  acțiunilor didactice, în toate școlile aflate în localități în care rata de infectare este mai mică de 6/1000 locuitori”, se precizează în documentul prezentat de Ministerul Educației și citat de Edupedu.ro.

Citeste si: Răsturnare de situație în cazul restricțiilor dure din sectorul 5

sorin cimpeanu
La finalul ședinței, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că renunță la propunerile criticate, iar examenele naționale se vor susține la datele stabilite inițial.[Sursa foto: Facebook / Sorin Cimpeanu]

Ministrul Sorin Cîmpeanu: “Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite"

Clasele terminale rămân pe programul stabilit, adică vacanță pentru sărbătorile pascale Catolice între data de 2 aprilie și 11 aprilie, vacanță pentru sărbătorile pascale ortodoxe între 30 aprilie și 9 mai, a anunțat Sorin Cămpeanu după termicarea ședinței de la minister.

Clasele terminale termină vacanța pe 9 mai, spre deosebire de toate celelalte clase care vor termina vacanța pe 4 mai, a mai anunțat ministrul.

“Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite conform calendarului deja aprobat și cunoscut, respectiv 22-25 iunie pentru probele scrise ale de la Evaluarea Națională și 28 iunie – 1 iulie pentru probele scrise de la examenul de Bacalaureat”, a mai spus joi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si