VIDEO | Furia la volan, sindromul șoferilor din București. Psiholog: „Să nu mai luăm lucrurile atât de personal”

Orele întregi petrecute în fiecare zi în trafic se transformă în nervi întinși la maximum, claxonat prelung și chiar în imprudențe periculoase. Este vorba, spun psihologii, despre sindromul road rage - furia la volan - la care sunt predispuși bucureștenii. Nici nu e de mirare - capitala ocupă un loc fruntaș în Europa la aglomerație.

D.S., luni 27 ianuarie 2020 , 20:05

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Pe un bulevard din centrul Capitalei, cele cinci benzi au devenit neîncăpătoare. La trecerea ambulanței, șoferii claxonează continuu şi este o imagine pe care o întâlnim adesea în Bucureşti, orașul cel mai aglomerat din Uniunea Europeană. În aceste condiții, și șoferii sunt, poate, printre cei mai nervoși.

Psihologii atrag atenția că astfel de manifestări sunt în general apanajul bărbaților, mai ales dacă au dificultăți în a gestiona stresul. Ce putem face pentru a nu cădea pradă furiei?

Citeste si: Ionuț Dolănescu va avea permisul suspendat după ce a fost prins gonind cu 125km/h

Denisa Petcu, psiholog: Să nu mai luăm lucrurile atât de personal- „mi-a tăiat calea intenționat”, să nu le mai exagerăm - „puteai să mă omori făcând acel lucru!”.

Există însă și alte trucuri, mai puțin știute.

Denisa Petcu, psiholog: Este dovedit că o muzică alertă ne face să fim un pic mai agresivi în trafic, și de asemenea studiile spun că 80% dintre șoferi au senzația că ei conduc mai bine decât alții, ceea ce ne face să fim mai puțin atenți sau prudenți.

Furia la volan, sindromul șoferilor din București

Mai mult, pentru că nu există o confruntare directă, ne este mult mai ușor să claxonăm sau să adresăm cuvinte grele de la adăpostul autoturismului.

Auzim atât de des acest sunet în traficul bucureștean încât puțini mai știu că ar trebui folosit doar în situații de pericol iminent. Totuși, cei care abuzează de claxon riscă amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei. Anul trecut, peste 170 de șoferi gălăgioși au fost pedepsiți.

De asemenea au fost aplicate peste 40 de sancțiuni șoferilor care au adresat cuvinte și expresiii jignitoare. Această abatere se sancționează cu între 9 și 20 puncte de amendă.

Atât psihologii cât și polițiștii avertizează că nervii la volan pot cauza accidente. O atitudine calmă este importantă pentru a nu ne pune în pericol.

Citeste si: VIDEO | Cafenea distrusă de un șofer vitezoman

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si