Drob, ouă vopsite, cozonac, pască....iar lista poate continua! Toate sunt bunătățile pe care abia așteptăm să le degustam în zilele de Paște, când întreaga familie se strânge la masă. Dar că să ne bucurăm cu adevărat de sărbătoare, trebuie să știm cum să mâncăm. Iar asta, la propriu. Pentru că alimentele pe care abia le așteptăm, trebuie să fie consumate în funcție de câteva reguli de bază, a transmis Cristina Dorobanțu. 

Să mâncăm corect de sărbători

Sărbătorile fericite ar trebui să vină și cu un stomac fericit. Iar pentru asta, pofticioșii sunt nevoiți să renunțe la anumite dorințe alimentare de nestăvilit, pentru a face asocierile corecte la fiecare masă.

,,Este important ca și în zi de sărbătoare să avem prioritate pentru sănătate și atunci asocierile sunt baza în tot ceea ce înseamnă starea noastră de bine'', a declarat dr. Alina Epure, doctor în nutriție.

Citește și: VIDEO- Pregătiri pentru Paște la mănăstirea Voroneț. Farmecul și puritatea sărbătorii au un iz aparte în Bucovina

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Larisa de la „Casa Iubirii” și-a făcut iubit! Primele imagini cu bărbatul care i-a furat inima- wowbiz.ro

Regulile general valabile sunt, în aparență, simple. În primul rând, orice produs proteic, fie de origine animală, fie de origine vegetală, trebuie obligatoriu asezonat cu legume. Și de preferat, gătite în forme cât mai dietetice.

,,Lângă friptură de miel, cât mai multe legume. Piureuri de morcov cu dovlecel, salată verde, salată de gulii, de ardei copți, de sfeclă roșie, un sote de morcov cu brocoli și conopidă sau sparanghel sau cartof dulce, legume coapte, țelină, păstârnac, dar clar nu piure de cartof, nu cartofi prăjiți'',

a declarat dr. Alina Epure, doctor în nutriție.

,,Eu cred că legumele și pata de culoare, semaforul verde, galben, roșu, dar cel puțin verde și roșu ar trebui să fie parte din meniul nostru de zi cu zi, dar mai ales în zi de sărbătoare, când alimentele sunt mai greu digerabile, mielul, drobul, ouăle fierte, mai ales după perioada de post''.

Specialiștii susțin că mesele de sărbătoare sunt adesoeri înțelese greșit: se poate mânca din orice produs, însă nu din toate, la o singură masă. Cumpătarea face casă bună, în acest caz, cu asocierea potrivită, astfel încât ficatul, pancreasul și stomacul să nu fie suprasolicitate de procesul digestiei. Iar recomandarea lor este un meniu zilnic bine delimitat pe cele trei categorii de mese: dimineață, prânz și seară.

,,Ouăle împreună cu cât mai multe legume, nu cu pâine, sau dacă sunt preferințe către deliciile dulci, atunci începem ziua cu cozonac și pască și putem avea și 2-3 felii de ananas după fiecare masă copioasă, pentru că ajută foarte mult prin aportul de bromelină, care activează digestia.

Masa de prânz poate fi reprezentată de preparate din carne friptură de miel sau ied, drobul cu cât mai multe verdețuri și o salată.

Citeste si: Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație: „Eu nu stau cu nimeni niciodată doar de dragul de a sta într-o relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul scoate la iveală detalii neașteptate- radioimpuls.ro

Și masa de seară poate fi reprezentată de drob sau friptură sau brânzeturi cu cât mai multe legume sau poate fi chiar și ciorbă de miel sau de legume, dar nu mai reluăm alimentele pe care le-am mâncat în prima parte a zilei''.

Ultima masă a zilei nu trebuie să fie stabilită în funcție de programul de sărbătoare, ci trebuie luată în jurul orei 19, la fel ca în orice altă zi. În plus, indiferent cât de mare este pofta, desertul nu se consumă imediat după masă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si