„Suntem în top șapte producători de mere din Europa și, paradoxal, pe rafturile din magazinele noastre găsim fructe din import, mai ales iarna. Doar în primele cinci luni ale acestui an am importat peste 66.000 de tone de mere proaspete. Asta pentru că în lipsa unor depozite adecvate, fermierii nu-și pot valorifica fructele decât în sezonul lor”, a transmis Silvia Ioniță, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Paradoxul merelor românești

Valerică Petrache deține în comuna buzoiană Mărăcineni o pensiune înconjurată de pomi fructiferi, merii ocupând cea mai mare suprafață. A fost un an bun pentru fructe, astfel că ramurile abia mai rezistă cu atâta rod pe ele.
„Ăsta e un măr italian care se coace mult mai târziu, cam la sfârșitul lunii octombrie. Se pune pe rafturi și se coace în taină”, a explicat fermierul.
De când și-a amenajat beci, spune fermierul, mari cantități de fructe nu s-au mai irosit, ca-n alți ani. Cu toate astea, multe mere cad din pom și se strică. Spațiul din beciul gospodăriei este limitat, iar în conserve ajung cantități mici de fructe.
„Nu am avut beci până acum și nu am avut unde să le păstrez. După aia mi-am făcut un beci și înalt, are vreo șase metri, cu două etaje.

Jos băgăm merele la rafturi, că-i mai rece și se țin foarte bine”, a mai spus bărbatul.
Merele românești se vând la piață cu până la patru lei kilogramul. Fructele autohtone vor dispărea însă din comerț, odată cu intrarea în sezonul rece și vor fi înlocuite cu produse aduse din străinătate.
„Din cauza lipsei depozitării, nu o să mai avem fructe și legume în afara sezonului, în extrasezon”, a spus Cosmin Florea, director al Direcției Agricole Buzău.

Citește și: VIDEO- Suntem fruntași la scumpiri în clasamentul european. ANAF a sancționat cu două milioane de lei două lanțuri de magazine pentru depășirea cotei de adaos comercial

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Larisa de la „Casa Iubirii” și-a făcut iubit! Primele imagini cu bărbatul care i-a furat inima- wowbiz.ro

Autoritățile le aruncă pomicultorilor un colac de salvare și anunță amenajarea a șase centre de colectare și păstrare în condiții optime a legumelor și fructelor. Unul dintre depozite va fi construit în județul Buzău, la Mihăilești.
„Poate să fie un depozit simplu, care să asigure doar temperatura și umiditatea, dar mai sunt anumite depozite în care sunt asigurați mai mulți parametri. În afară de umiditate, oxigenul, dioxidul de carbon, se numesc depozite cu atmosferă controlată. Acolo un măr poate să țină și un an de zile”, a explicat Andrei Tabacu, cercetător al stațiunii pomicole Istrița.
România a importat în primele cinci luni ale anului, conform datelor Institutului Național de Statistică, peste 66.000 de tone de mere, în valoare de 32 de milioane de euro.

Citeste si: Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație: „Eu nu stau cu nimeni niciodată doar de dragul de a sta într-o relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul scoate la iveală detalii neașteptate- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si