Un vortex polar lovește România. Cât de frig va fi începând din weekend

Un val de aer polar va lovi Europa, inclusiv România, în acest weekend. Temperaturile vor scădea drastic până la jumătatea săptămânii viitoare.

Author: Razvan Ilie miercuri 14 octombrie 2020 , 11:40

Valul de aer polar se va face simțit în următoarele săptămâni
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Marți dimineață, pe Vârful Țarcu s-au înregistrat -6 grade Celsius. Temperaturile scăzute din ultimele zile au adus primii fulgi de nea în Banat. 

Experții meteo spun că valul de aer polar se va face simțit în următoarele săptămâni mai ales în Europa centrală și de Vest, dar că nici România nu va scăpa de temperaturile mai mici decât media climatologică.

„Nu este un fenomen extrem de sever, dar în timpul iernii, acest vortex polar se poate intensifica și atunci blochează aerul acesta rece, care rămâne în regiunea arctică. În schimb, când vortexul este mai slab, cum o să fie cazul- probabil- în următoarele săptămâni, atunci apar un fel de ondulații sau se poate rupe în mai multe nuclee. Dacă apare acest fenomen, atunci aerul polar ajunge mult mai ușor spre centrul Europei. Modelul de prognoză arată că acesta va fi cazul în următoarele săptămâni, deci Europa centrală și de vest în special.

Vom avea temperaturi mai mici decât media climatologică”, a explicat la Digi 24 Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme.

Meteorolog: România va fi afectată în mai mică măsură

„Ne va afecta și pe noi într-o mai mică măsură, în comparație cu celelalte regiuni ale Europei”, a subliniat expertul.

Potrivit acestuia, vortexul polar este o circulație intensă a vântului și care „se extinde undeva între 10 și 50 kilometri în atmosferă”. „În această circulație, vântul poate să ajungă și până la 250 km/h”, a precizat el. 

Ce știu meteorologii despre vortexul polar 

„Vortexul polar nu este o descoperire recentă, știm despre existența lui de foarte mulți ani și cercetările asupra acestui fenomen ne ajută în prognoza pe lungă durată, pentru o săptămână sau două în avans. N-aș putea să spun că există o intensificare a lui sau că apare mai frecvent. Nu avem dovezi clare că într-un climat mai cald vom avea manifestări diferite față de cele din prezent”, a mai spus expertul meteo la Digi 24.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si