„O data ce am crescut salariile si pensiile, ele raman la un nivel foarte ridicat. Noi, Consiliul Fiscal, atragem atentia ca deja cheltuielile cu salariile sunt estimate sa ajunga la un nivel de peste 9% din PIB dupa metodologia nationala, ceea ce reprezinta un maxim istoric. Va fi un nivel chiar mai mare decat nivelul pre criza, cand s-a constatat ca acele cheltuieli nu mai pot fi sustinute si s-a decis, la momentul respectiv, reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%”, a declarat Ionut Dumitru.

El spune ca, in momentul de fata, cheltuielile de personal sunt la maxime istorice, chiar mai mai decat inainte de criza ca procent din PIB. „Mai zicem ca intre timp veniturile bugetare au scazut. Practic, bugetul nostru are o povara din cheltuieli sociale poate chiar mai mare decat o avea la momentul declansarii crizei, in timp ce veniturile sunt chiar mai mici. Acest lucru arata o vulnerabilitate foarte mare”, subliniaza presedintele Consiliul Fiscal. Potrivit lui Dumitru, toata lumea isi doreste si venituri mai mari si un nivel de trai mai ridicat, insa „trebuie sa intelegem o data pentru totdeauna ca putem trai mai bine, in sensul de a avea venituri mai mari, numai daca economia produce”. „Daca nu intelegem nu facem decat sa ne facem rau singuri. Nu facem decat sa ne furam singura caciula daca noi crestem pe hartie veniturile, salarii, pensii sau orice altceva, dar nefiind acoperite de performanta economica, acele cresteri vor fi doar in termeni nominali.

In termeni reali, ajustat cu inflatia, veniturile noastre vor fi intotdeauna cuplate la fundamentele economice. Chiar daca vom avea bani mai multi, sa zicem ca dublam pensiile in trei ani, cee ce e imposibil din punct de vedere rational, echilibrul macroeconomic se rupe. Vor fi consecinte mari la nivel de inflatie, dobanzi, curs de schimb, astfel incat nu vom trai mai bine. Poate, dimpotriva, vom trai chiar mai prost”, sustine economistul.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

El concluzioneaza si spune ca nimeni nu se poate impotrivi cresterilor de venituri, fiind in natura lucrurilor ca veniturile sa creasca, dar pe masura ce performanta economica se imbunatateste sau in linie cu performanta economica.

sursa: adevarul.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si