Câte persoane au voie la botez, cununie civilă şi religioasă sau nuntă în starea de alertă din 2021?  

UPDATE 1 iulie 2021: “Se permite un număr mai mare de persoane la evenimentele private – aici vorbim în mod deosebit de nunţi, botezuri, în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli, corturi de evenimente – la maximum 150 de persoane în exterior sau maximum 100 de persoane în interior.

În prezent, erau 70 în exterior şi 50 în interior. Se permite un număr mai mare de persoane la evenimentele private organizate în interior, cum sunt nunţi şi botezuri, la maximum 300 de persoane, dacă ele sunt testate, dacă ele sunt vaccinate sau dacă au trecut prin boală”, a declarat Raed Arafat.

UPDATE 13 mai 2021: Din 1 iunie, va fi permisă organizarea de nunți, botezuri, mese festive cu un număr de până la 70 de persoane, în aer liber. Dacă participanții sunt vaccinați, este eliminată restricția privind numărul participanților, a anunțat joi președintele Klaus Iohannis.

UPDATE 11 mai 2021. Premierul Florin Cîțu a făcut declarații de presă, marți, după vizita la Centrul de vaccinare organizat la Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare. Prim-ministrul a anunțat că de la 1 iunie vor exista relaxări pentru toţi românii, indiferent de zona în care vor fi ele, însă o relaxare totală va veni abial la al doilea pas, de la 1 august.   

Florin Cîţu mai promite că tot de la 1 iunie se va găsi o soluţie să reînceapă organizarea de nunți sau botezuri, în condiţiile în care, la nivel naţional, aproximativ 250.000 de astfel de evenimente au fost amânate din cauza pandemiei.

"Bineînţeles că ştiu problema cu evenimentele private şi anul acesta cu siguranţă vom găsi o soluţie să înceapă de la 1 iunie aceste evenimente private. Vom vedea dacă putem să mergem pe testare, cum se va face testarea.

Suntem flexibili la soluţii. Acesta e roul Comitetului interministerial. Vin cu propuneri, ele sunt îmbunătăţite", a precizat șeful Guvernului.

UPDATE: Organizatorii de nunți se oferă să facă experimente. Vor evenimente la care invitații să precizeze dacă sunt vaccinați sau au trecut deja prin boală. Cei care nu sunt în una din cele două situații, ar urma să fie testați înainte de nuntă și retestați după 14 zile.

Reprezentanții industriei propun inclusiv introducerea unui registru al participanților, care să poată fi consultat la nevoie inclusiv de autoritățile de control, dar și de medicii epidemiologi. După mult timp, se arată optimiști: spun că au fost chemați pentru prima dată la discuții la nivel înalt în cadrul grupului interministerial pentru revenirea la normalitate.

UPDATE: Sunt trei scenarii propuse Guvernului pentru organizarea evenimentelor, verde, galben și roșu, în funcție de situația epidemiologică.

Organizatorii de evenimente propun că numărul de invitați să fie stabilit în funcție de spațiul pus la dispoziție.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cosmin, descalificat din „Casa iubirii”. Ștefania nu l-a lăsat să o atingă- wowbiz.ro

Premierul Florin Cîțu a spus că se discută despre o revenire la normalitate pentru evenimentele de familie, precum nunțile și botezurile, după 1 iunie.

Mai exact, conform legislației prin care a fost prelungită starea de alertă cu încă 30 de zile, se propune “menținerea interdicției organizării de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente”.

În ceea ce privește activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, acestea “se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne”.

Câte persoane au voie la botez, cununie civilă sau nuntă în starea de alertă din 2021? Ceremonii religioase

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, afirmă că ”ceremoniile religioase precum botezul și cununia de la biserică nu intră în această categorie, pentru că există reguli speciale, iar acestea se pot desfășura în prezența a cel mult 16 persoane”.

Citeste si: De ce stă mireasa în stanga mirelui în timpul cununiei religioase

HOTĂRÂRE nr. 35 din 10 februarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 12 februarie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 arată că “activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne”.

Citeste si: Starea de alertă februarie 2021: Propunerea făcută de CNSU

La slujba de botez, pot intra în biserică 16 persoane, cu respectarea regulilor de distanțare socială. Totodată, la intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat, persoanele sunt obligate să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios. Masca este obligatorie în interiorul locașelor de cult, astfel încât să acopere gura și nasul.

Citeste si: Când se pot face nunți în 2021

Câte persoane au voie la botez, cununie civilă şi religioasă sau nuntă în starea de alertă din 2021?
Câte persoane au voie la botez, cununie civilă şi religioasă sau nuntă în starea de alertă din 2021?

Când nu se fac nunţi în 2021?

În anul 2021 NU se fac nunți în următoarele zile, potrivit Doxologia.ro:

- În toate zilele de post şi în posturile de peste an;
- În ajunul şi în zilele Praznicelor Împărăteşti (1-2 februarie; 9-10 iunie; 19 – 21 iunie; 15 august; 13-14 septembrie);
- De luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Sfântului Apostol Toma (8 martie- 9 mai);
- În Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (22 iunie- 28 iunie);
- În Postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august);
- De Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august);
- În Postul Naşterii Domnului (15 noiembrie- 24 decembrie);
- În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie- 6 ianuarie).

Reguli noi la botez în 2021

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, este primul înalt ierarh ortodox care ia măsuri concrete în legătură cu schimbarea tehnicii botezului, după ce un bebeluş a murit la Suceava, la începutul lunii februarie, la scurt timp după ceremonia de creştinare, scrie Adevărul.

Citeste si: Cosmin din Casa Iubirii a fost descalificat! Vestea care i-a lăsat pe concurenți cu gura căscată. „Ștefania, dacă mă crezi, eu te aștept!”- kfetele.ro

Citeste si: Celine Dion, dezvăluiri despre lupta pe care o duce cu boala: ”Am ajuns să iau medicamente periculoase pentru a continua”- radioimpuls.ro

„Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a decis o serie de măsuri noi privind desfăşurarea tainei sfântului botez şi potrivit dispoziţiei Eparhiei Argeşului, pentru a nu se confrunta cu situaţii precum cazul de la Suceava, preoţii sunt rugaţi să respecte mai multe măsuri şi recomandări. Măsurile au intrat în vigoare de luni 8 februarie. Îndrumările practice pe care le-am întocmit cu privire la rânduiala Tainei Sfântului Botez au fost transmise parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului”, a declarat ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, pentru Adevărul.

Concret, preoţii nou hirotoniţi şi de curând numiţi vor solicita sprijinul unui preot cu experienţă clericală, din cuprinsul protoieriei de care aparţin, preot care împreună cu preotul novice va oficia Taina Sfântului Botez.

Citeste si: Se schimbă tradiția de mii de ani a botezului. Decizie-șoc în Biserica Ortodoxă după tragedia de la Suceava

Preotul cu mai multă experienţă va fi cel care va introduce copilul în apa sfinţită din cristelniţă.

Niciun botez de prunc nu va putea fi oficiat fără asistenţa unui preot cu experienţă clericală.

Înainte de fiecare botez, preotul oficiant va solicita familiei bebeluşului informaţii despre starea de sănătate a pruncului, dacă este născut prematur, dacă suferă de anumite boli sau sensibilităţi care i-ar pune în pericol viaţa în timpul afundării în cristelniţă.

În cazul în care există menţiuni în acest sens, preotul va scrie în registrul botezaţilor, la capitolul menţiuni, aceste informaţii.

Conform prevederilor canonice şi celorlalte prevederi bisericeşti, taina botezului se săvârşeşte prin întreita afundare în apa sfinţită. Însă, ca excepţie de la regula tradiţională, în cazurile în care pruncul are probleme medicale ori este agitat sau speriat, plânge foarte tare, este „fraged” ca vârstă (sub 40 zile), sau când există situaţii speciale (familia nu doreşte afundarea copilului) prin „pogorământ”, după cum precizează arhiepiscopul Calinic, „săvârşirea Tainei Sfântului Botez se poate face prin turnarea de apă sfinţită, din cristelniţă, pe creştetul copilului. Procedura va consta în introducerea pruncului în apa sfinţită din cristelniţă până în zona gâtului, iar apoi preotul va turna apa sfinţită, de trei ori, peste capul copilului”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si