Horațiu Potra este unul dintre cei mai cunoscuți mercenari români care se află la conducerea unei misiuni într-o zonă de conflict, în Republica Democrată Congo.

Cine este Horațiu Potra, liderul contractorilor români plecați să  lupte în Congo

Cine este Horațiu Potra, liderul contractorilor români plecați să lupte în Congo

[Sursa foto: Facebook- Horațiu Potra]

Cine este Horațiu Potra?

Horațiu Potra are 54 de ani și este originar din Mediaș și își desfășoară un traseu tumultuos și controversat.

La început, implicarea sa în Legiunea Străină, l-a făcut pe Potra să călătorească și să lupte în diverse războaie și conflicte.

La sfârșitul anilor '90, el își găsește un rol în activitatea de gardă de corp a emirului Qatarului, demonstrând abilități valoroase în asigurarea securității personale.

A ajuns apoi în Republica Centrafricană, unde își folosește cunoștințele pentru a instrui gărzile de corp ale președintelui statului, implicându-se într-un mediu politico-militar instabil.

Citește și: VIDEO- Preoții pot fi reclamați. Taxa cerută pentru cununia religioasă, botez sau înmormântări este ilegală

Se presupune că Potra a avut contracte și în Ciad, unde și-a folosit experiența pentru a instrui insurgenții, consolidându-și reputația în domeniul securității și al operativității în zone de conflict.

Un nou capitol al carierei sale controversate îl aduce în atenția publicului atunci când este angajat de către milionarul Frank Timiș ca șef al securității operațiunilor sale din Africa. Aici, Potra este implicat în gestionarea unor situații complexe și în asigurarea protecției intereselor financiare ale clienților săi.

Numele lui a fost legat de cel al mercenarilor Wagner, într-un reportaj realizat de jurnaliștii de la Deutsche Welle, care au scris despre mobilizarea unor armate private din estul Europei, coordonate de Horațiu Potra, într-o zonă de conflict din RD Congo.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Patrick, atac dur la adresa lui Giuly: "Aruncă bomba și după fuge, normal că iau foc". Robert nu a mai suportat și a intervenit- wowbiz.ro

Citește și: "Triada malefică", pregătiri de război. Rusia, China și Iran, acțiune militară comună

În anul 2022, Horațiu Potra a transmis un mesaj video către clasa politică din România în timp ce ținea în mână o macetă.

”Bună ziua, domnilor guvernanți, domnilor politicieni, care conduceți România de 30 de ani. Sau mai bine zis, ați furat România de 30 de ani. Sunteți toți niște trădători de țară care serviți interesele străine. Domnul Președinte, de ce doriți să trimiteți muniție și echipamente militare în Ucraina? Ce ne-au făcut nouă rușii, cu ce ne-au greșit pentru a fi împotriva lor? Neutralitatea nu este acceptabilă?”, a transmis Horațiu Potra într-o postare pe contul lui de socializare.

În luna februarie a anului 2022, Horațiu Potra s-a alăturat Alianței Pentru Patrie și a fost surprins într-o fotografie când îi strângea mâna fostului senator PSD, Nicolae Avram, președinte APP Sibiu, la acea dată.

Citește și: VIDEO- Atelierul de pictură, activitatea preferată a piticilor de la grupa mică. Cum se defășoară ora?

Într-un comunicat de presă de la acea vreme, regăsit pe unele pagini de Facebook asociate orașului Mediaș, se anunța că Horațiu Potra este președintele organizației proaspăt înființate.

”Joi, 3 februarie 2022, a avut loc la Mediaș Adunarea Generală de constituire a organizației municipale a Alianței Pentru Patrie.

La evenimentul desfășurat în prezența unei delegații a organizației județene a respectivei formațiuni politice în frunte cu președintele APP Sibiu, Nicolae Avram, au fost prezenți mai mulți medieșeni care si-au manifestat interesul de a deveni membri acestui partid, recent constituit.

Citeste si: Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia la fiul său: „Mamă, adu-mi ceva de mâncare că nu mai pot de foame și n-am timp să mă mai duc să mănânc.”- kfetele.ro

Citeste si: Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a ucis iubita cu sânge rece. Victima i-ar fi salvat în trecut viața agresorului- radioimpuls.ro

Președinte al APP Mediaș a fost ales Horațiu Potra care, pe lângă entuziasm și logistică, a venit și cu un nucleu de oameni valoroși care vor să facă un alt fel de politică îndreptată către români și pentru sprijinirea a tot ceea ce este autohton, tradițional. Sediul APP Mediaș se află începând de la data constituirii organizației municipale, în strada St.L.Roth nr. 16 (Blocul Curb), acolo unde sunt așteptați toți cei care se regăsesc în acest proiect politic și vor să semneze adeziuni, pentru a deveni membri”, se anunța în comunicatul de presă la acea vreme.

Citește și: VIDEO. 5 km de haine de copii pe o plajă, protest împotriva masacrului din Gaza

Citește și: Doi români au murit si alți patru au fost răniți, în confruntările violente din zona Goma a Republicii Congo

”Noi avem un contract cu o firmă privată de aici, din Congo și, deși armata congoleză are ofițeri și subofițeri pregătiți și antrenați, au o lipsă de instructori. Și au făcut apel la foști legionari pentru a instrui o parte din armata congoleză. Și militarii români au o experiență militară, ca și legionarii. De ce nu pot să facă și ei aceeași treabă?”, a declarat Horațiu Potra pentru Știrile Pro TV.

De-a lungul timpului, Horațiu Potra a devenit un personaj controversat și care a fost implicat în mai multe scandaluri cu iz penal. Bărbatul a fost cercetat de DIICOT pentru trafic de droguri, dar a fost achitat. Cu ceva ani în urmă a fost acuzat că l-ar fi amenințat cu moartea pe șeful Romgaz, Adrian Volintiru.

Horațiu Potra a scăpat de dosar, după ce Volintiru și-a retras plângerea. Cu toate acestea, Potra a primit o condamnare cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si