Ion Stoica și Matei Zaharia sunt parteneri într-o afacere de succes din domeniul IT și se află în lista miliardarilor lumii de cel puțin trei ani, alături de Elon Musk și Mark Zuckerberg. Ei se află pe locul 2.410 în clasamentul Forbes 2024.

Doi profesori din România, printre cei șase miliardari cu origini românești în topul Forbes

Ion Stoica are 59 de ani şi preşedinte executiv al startup-ului de software Databricks, evaluat la 38 de miliarde de dolari.

Stoica este cofondatorul afacerii împreună cu Matei Zaharia, în vârstă de 38 de ani, care deține poziția de director de tehnologie în Databricks.

Citește și: VIDEO-Inteligența artificială, ajutor în cazul suferinței. Cât de periculos este, dar mai ales cum ne poate afecta acest lucru

Ion Stoica și Matei Zaharia ocupă locul 2.410 în clasamentul Forbes, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, ca şi anul trecut, dar în scădere faţă de 2022, când averea lor era evaluată la 1,6 miliarde de dolari.

Amândoi proprietarii Databricks sunt profesori la universități de prestigiu din SUA. Cu doctorat la Universitatea Carnegy Melon, Ion Stoica este profesor de informatică la UC Berkeley.

Matei Zaharia are doctorat la Universitatea Berkeley din California şi este absolvent al Universităţii Waterloo. El este profesor-asistent în computer science în cadrul Universităţii Stanford, după ce anterior a deţinut aceeaşi funcţie în cadrul Universităţii Berkeley.

Ion Stoica și Matei Zaharia ocupă locul 2.410 în clasamentul Forbes

Ion Stoica și Matei Zaharia ocupă locul 2.410 în clasamentul Forbes

[Sursa foto: Twitter / Forbes]

Cine sunt Ion Stoica și Matei Zaharia

Databricks este o companie lansată în 2013 nu doar de cei doi români, ci de şapte oameni. Ion Stoica a fost CEO-ul iniţial al Databricks de la înfiinţarea sa în 2013 până la începutul anului 2016, când a cedat poziţia cofondatorului Ali Ghodsi.

Înainte de Databricks, Stoica a cofondat start-up-ul de streaming video Conviva. De asemenea, el Stoica a cofondat Databricks alături de şase colaboratori de la UC Berkeley care au construit popularul motor de analiză a datelor Apache Spark.

Databricks foloseşte inteligenţa artificială pentru a ajuta companiile să stocheze şi să utilizeze datele lor.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă- wowbiz.ro

Matei Zaharia este creierul din spatele popularului motor de analiză Apache Spark, care a fost conceput pe când era un student de 24 de ani şi făcea doctoratul la UC Berkeley.

Spark a stabilit un record mondial pentru viteza de sortare a datelor în 2014 şi i-a adus lui Zaharia un premiu pentru cea mai bună disertaţie de informatică a anului.

Citește și: Elon Musk, declarație șocantă despre "războiul lui Putin" din Ucraina

În 2013, Zaharia şi şase colaboratori de la UC Berkeley au cofondat Databricks, al cărui software este construit pe Spark. El a condus dezvoltarea mai multor funcţii noi, cu inteligenţă artificială, dincolo de Spark.

Databricks permite gestionarea volumelor mari de date prin aşa-numita arhitectură lakehouse.

Inovaţia le permite utilizatorilor să aibă la un loc tot confortul din tehnologia lake data, prin care pot fi înmagazinate volume spectaculoase de date nestructurate, cu informaţiile filtrate din depozitele de date (data warehouses).

Utilizatorii hrănesc cu date aplicaţia, iar inteligenţa artificială livrează soluţii de business viabile. 

Cel mai bogat român, tot un informatician

Cel mai bogat român este Daniel Dines, în vârstă de 52 de ani, cofondatorul şi CEO-ul companiei din domeniul tehnologiei UiPath, cu o avere estimată de Forbes la 2,7 miliarde de dolari. El ocupă locul 1.238 în clasamentul în care figurează 2.781 de persoane din întreaga lume cu averi de cel puţin un miliard de dolari.

Citeste si: Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”- kfetele.ro

Citeste si: "Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să soluționeze problema- radioimpuls.ro

UiPath, primul „unicorn” românesc, este o companie de automatizare robotică a proceselor, care a fost listată la Bursa de Valori din New York în aprilie 2021.

Dines, absolvent al Universităţii Bucureşti, trăieşte în prezent la New York şi a intrat în topul Forbes în 2020. Averea lui a crescut în 2024 cu 1,1 miliarde de dolari faţă de 2023, dar vârful l-a atins în 2021, anul listării la bursa din New York, când a fost evaluată la 6 miliarde de dolari.

Daniel Dines, cel mai bogat român din lista Forbes

Daniel Dines, cel mai bogat român din lista Forbes

[Sursa foto: Twitter / Forbes]

România are şase reprezentanţi în clasamentul miliardarilor lumii publicat marţi de revista Forbes.

În ordinea averii lor, cei șase sunt: Daniel Dines, Ion Ţiriac, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, Ion Stoica şi Matei Zaharia. Averile lor însumate totalizează 10,6 miliarde de dolari.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si