exclusiv: Greșelile pe care le pot face românii în prag de recesiune! Lista erorilor care i-ar putea costa scump pe angajați! Aurelian Dochia: „Există niște reguli”

În contextul haosului generat de tarifele impuse de Donald Trump, din ce în ce mai mulți experți se tem de posibilitatea unei recesiuni. În astfel de perioade oamenii devin mai precauți și se gândesc de două ori cum să-și investească economiile și cum să-și protejeze locurile de muncă sau veniturile.

Președintele american a decis suspendarea taxelor pentru o perioadă de 90 de zile, excepție făcând China, țara pentru care tarifele au crescut la 125%. Drept răspuns la taxele inițial de 104% aplicate de Donald Trump, China a venit cu o creștere a tarifelor de 84%. Măsurile președintelui american au condus la scăderi considerabile la bursă, astfel că mulți se întreabă dacă anul 2025 va aduce o recesiune la nivel mondial.

Analistul economic Aurelian Dochia a discutat recent cu Știrilekanald.ro și a explicat care sunt unele dintre greșeli și la ce lucruri ar trebui să fie atenți românii în astfel de perioade.

recesiune

Grafice economice și bancnote de 50 de euro

(sursa foto: FreePick.com)

Greșelile pe care le pot face salariații în timpul recesiunii

În perioadele de recesiune și criză financiară, pierderea locurilor de muncă și creșterea ratei șomajului sunt problemele cu care se poate confrunta o țară.

Tocmai de aceea, de multe ori, salariații își pot lua o serie de măsuri de precauție. Aurelian Dochia a vorbit și despre eventualele greșeli pe care le pot face românii, în perioadele de recesiune.

Citește și: Orașul din România în care a intrat în vigoare taxa pe câine. O achită chiar și oamenii care nu au animal de companie

„Din păcate, nu cred că se pune problema atât de mult de greșelile pe care le pot face românii, în general dacă vorbim, de exemplu, de salariați, în perioade din acestea

în care există pericolul de a-ți pierde locul de muncă comportamentul angajaților se schimbă și el.

Evident că încercările de a schimba locul de muncă, în momentul de față și de a căuta ceva mai bun nu mai sunt atât de binevenite. Sunt riscante încercările acestea, însă comportamentul, de obicei, tinde să fie mult mai disciplinat să spunem așa”, a explicat Aurelian Dochia, în exclusivitate pentru Știrilekanald.ro.

Totodată, reputatul analist economic atrage atenția asupra faptului că în perioadele de recesiune în care există riscul să crească rata șomajului, angajatorii au și o serie de reguli în funcție de care se pot face restructurările.

aurelian dochia

Analistul economic Aurelian Dochia

(sursa foto: Facebook)

„Oamenii sunt conștienți de riscurile pe care le implică perioada prin care trecem și își văd de treabă, încearcă să treacă cu bine și să nu fie printre cei care ar putea să fie dați afară”

În general, în astfel de perioade, nu ține întotdeauna de comportamentul individual. Există niște reguli în legătură cu cei care sunt primii dați afară. Sunt, pe de-o parte, persoane cheie în orice organizație. Sunt persoane cheie fără de care ar fi foarte greu ca pe mai departe să se desfășoare activitatea, sunt oameni care cunosc toate operațiunile, toată istoria. Aceștia sunt foarte greu de înlocuit și ei sunt ultimii care rămân pe baricade într-o organizație, în timp ce nou-veniții au poziții mai vulnerabile, ei nu sunt încă indispensabili și atunci probabil că sunt primii care sunt înlocuiți”, a

mai precizat el, în exclusivitate pentru Știrilekanald.ro.

Tot ce ar trebui să știe românii despre o eventuală recesiune

Odată ce Donald Trump a anunțat noile tarife și mai ales din momentul în care a început „războiul taxelor” experții au început să vorbească din ce în ce mai des despre o recesiune la nivel mondial. Pentru a fi declarată însă recesiunea trebuie să existe trei luni de contracție economică, astfel că Aurelian Dochia spune că este prematur să ne pronunțăm cu privire la acest aspect.

Citește și: VIDEO UE ia atitudine împotriva tarifelor lui Donald Trump. Prima serie de contramăsuri a fost aprobată: „Taxele vor începe să fie colectate începând cu 15 aprilie”

„Șansele ce recesiune au crescut foarte mult, pe toate piețele din America, până în China și în Europa și inevitabil și în România. Dacă există o asemenea tendință în Europa, România nu poate să scape pentru că suntem strâns legați de economia europeană, de Germania în primul rând, principalul nostru partener economic în Europa.

recesiune

Foto simbol: scădere economică

(sursa foto: FreePick.com)

Din păcate, o recesiune pentru România este poate mai gravă față de o recesiune într-o economie precum cea germană, care este mare și care are resurse pentru a face față unui asemenea eveniment.

În caz de recesiune, consecințele cele mai dureroase țin de pierderea locurilor de muncă, creșterea șomajului și bineînțeles vor fi și măsuri de austeritate pe partea cheltuielilor publice. Este întotdeauna foarte dureroasă o asemenea evoluție”, a precizat Aurelian Dochia pentru WOWbiz.ro.

 


Autor
Îți Recomandăm Și...