Sfântul cu Chip de Lup, pictat intr-o biserica veche de 300 de ani. Multi se tem de el, altii cred ca e o minune! Preotul bisericii spune ca ne fereste de o moarte cumplită!

Minune, fapt infricosator, mister, teama sunt sentimente care ii incearca de multa vreme pe crestinii care pasesc in Biserica "Sfantul Nicolae" din satul buzoian Draghesti. Misterul vine din apropiere de catapeteasma, in partea bisericii numita Naos, unde este pictat chipul Sfantului Hristofor, intr-un mod cel putin ciudat! ##VIDEO26836##

duminică 02 octombrie 2016 , 12:57

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Cum este posibil ca un sfant sa fie ilustrat in culori, in Casa Domnului, cu infatisarea unui animal?!

"Sinaxarele bisericii vorbesc despre Sfantul Hristofor ca find reprezentat asa  pentru ca initial a avut o  infatisare foarte frumoasa. Atunci cand intra in contact cu anumite persoane, prin frumusetea sa, starnea invidie si tulburare."

Fara sa puna pret pe frumusetea fizica, Sfantul se gandea doar la cum sa scape de pacatul pe care fara voia lui il facea."Sub aspectul smereniei, acesta s-a rugat bunului Dumnezeu sa ii ia aceasta frumusete pe care tot Dumnezeu i-o daduse. Si mai apoi, Dumnezeu i-a dat aceasta infatisare de lup."

Se intampla in secolul trei, in anii 250, in timpul Imparatului roman Decius.

De neinteles pentru unii, de luat aminte pentru altii! Asa poate fi interpretat gestul Sfantului numit Hristofor, care inseamna "purtator de Hristos".

"Sfantul Apostol Pavel vorbeste despre acest pacat si spune ca trebuie sa ne laudam doar in cele catre Hristos. Asa cum si Sfantul Hristofor dorea sa se apropie de Hristos si sa nu savarseasca acest pacat al mandriei, s-a rugat nestiind ce infatisare ii va da Dumnezeu."

Scrierile bisericesti spun ca Sfantul Hristofor a murit intr-o zi de noua Mai. I-a fost taiat capul de catre pagani pentru ca nu a vrut sa se lepede de credinta in Hristos.
Moastele Sfantului Hristofor, inclusiv capul sau, se afla acum in biserica din insula Rab din Croatia.

"Sfanta Traditie spune ca cei care vor vedea in ziua praznuirii sale icoana sau chipului sfantului Hristofor, acestia nu vor muri de o moarte cumplita."

Nu multi sunt cei care au auzit de pictura Sfantului Hristofor, de pe peretele acestei biserici ctitorite in urma cu aproape trei secole.


Unii il numesc Sfantul cu chip de lup, altii, Sfantul cu chip de caine. Asa s-ar explica legenda care spune ca Hristofor facea parte din neamul chinocefalilor, al oamenilor cu cap de caine care traiau în antichitate, in vechea Indie, adica pe teritoriul Pakistanul de astazi. Rugandu-se la Dumnezeu, Hristofor a capatat grai de om, ca sa poata propavadui iubirea fata de Hristos.
Biseica Ortodoxa il considera ocrotitorul calatorilor.
A fost numit in 2014 protectorul transportatorilor.

Sfantul a fost pictat din 1760, de catre pictorul bisericesc Barbu Zugravu. Doar localnicii stiu despre pictura rara care se adaposteste in Casa Domnului din Draghesti.

Biserica asteapta acum sa fie reconditionata.

"Este o biserica din zid de caramida, in forma de cruce,  de curte boiereasca. La vremea respectiva era obiceiul si traditia ca boierii sa ctitoreasca aceste biserici pe care sa le improprietareasca cu teren."
Starea lui este mai mult decat precara.
Peretii scorojiti, acoperisul prin care ploua, picturile pe jumatate sterse, printre care si cea a Sfantului cu chip de lup se pot pierde definitiv, daca nu se va interveni.

Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Bilanț coronavirus 9 mai 2021. Numărul cazurilor noi și al pacienților internați la ATI... Bilanț coronavirus 9 mai 2021. Numărul cazurilor noi și al pacienților internați la ATI este în scădere. Câte cazuri au fost înregistrate
spotmedia.ro
Adevăratul urs Arthur, împușcat în fiecare zi. În alte țări ar fi declanșat o revoluție Adevăratul urs Arthur, împușcat în fiecare zi. În alte țări ar fi declanșat o revoluție
spotmedia.ro
Cristian Mustață, BCR, la Digital Shift: Nu vei mai merge la bancă să iei un credit, ci... Cristian Mustață, BCR, la Digital Shift: Nu vei mai merge la bancă să iei un credit, ci îi vei spune lui George unde vrei să mergi în vacanță și el va face ca asta să se întâmple
b1.ro
S-a stabilit data când va trece România la moneda euro! Adio "lei"! S-a stabilit data când va trece România la moneda euro! Adio "lei"!
infoactual.ro
Semnal de alarmă pentru români! Utilizați acest medicament cu mare grijă Semnal de alarmă pentru români! Utilizați acest medicament cu mare grijă
infoactual.ro
Horoscop 8 mai 2021. Zi de risc. Astrolog: Nu lua decizii pripite Horoscop 8 mai 2021. Zi de risc. Astrolog: Nu lua decizii pripite
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si