Cum este posibil ca un sfant sa fie ilustrat in culori, in Casa Domnului, cu infatisarea unui animal?!

"Sinaxarele bisericii vorbesc despre Sfantul Hristofor ca find reprezentat asa  pentru ca initial a avut o  infatisare foarte frumoasa. Atunci cand intra in contact cu anumite persoane, prin frumusetea sa, starnea invidie si tulburare."

Fara sa puna pret pe frumusetea fizica, Sfantul se gandea doar la cum sa scape de pacatul pe care fara voia lui il facea.



"Sub aspectul smereniei, acesta s-a rugat bunului Dumnezeu sa ii ia aceasta frumusete pe care tot Dumnezeu i-o daduse. Si mai apoi, Dumnezeu i-a dat aceasta infatisare de lup."

Se intampla in secolul trei, in anii 250, in timpul Imparatului roman Decius.

De neinteles pentru unii, de luat aminte pentru altii! Asa poate fi interpretat gestul Sfantului numit Hristofor, care inseamna "purtator de Hristos".

"Sfantul Apostol Pavel vorbeste despre acest pacat si spune ca trebuie sa ne laudam doar in cele catre Hristos. Asa cum si Sfantul Hristofor dorea sa se apropie de Hristos si sa nu savarseasca acest pacat al mandriei, s-a rugat nestiind ce infatisare ii va da Dumnezeu."

Scrierile bisericesti spun ca Sfantul Hristofor a murit intr-o zi de noua Mai. I-a fost taiat capul de catre pagani pentru ca nu a vrut sa se lepede de credinta in Hristos.
Moastele Sfantului Hristofor, inclusiv capul sau, se afla acum in biserica din insula Rab din Croatia.

"Sfanta Traditie spune ca cei care vor vedea in ziua praznuirii sale icoana sau chipului sfantului Hristofor, acestia nu vor muri de o moarte cumplita."

Nu multi sunt cei care au auzit de pictura Sfantului Hristofor, de pe peretele acestei biserici ctitorite in urma cu aproape trei secole.


Unii il numesc Sfantul cu chip de lup, altii, Sfantul cu chip de caine. Asa s-ar explica legenda care spune ca Hristofor facea parte din neamul chinocefalilor, al oamenilor cu cap de caine care traiau în antichitate, in vechea Indie, adica pe teritoriul Pakistanul de astazi. Rugandu-se la Dumnezeu, Hristofor a capatat grai de om, ca sa poata propavadui iubirea fata de Hristos.
Biseica Ortodoxa il considera ocrotitorul calatorilor. A fost numit in 2014 protectorul transportatorilor.

Sfantul a fost pictat din 1760, de catre pictorul bisericesc Barbu Zugravu. Doar localnicii stiu despre pictura rara care se adaposteste in Casa Domnului din Draghesti.

Biserica asteapta acum sa fie reconditionata.

"Este o biserica din zid de caramida, in forma de cruce,  de curte boiereasca. La vremea respectiva era obiceiul si traditia ca boierii sa ctitoreasca aceste biserici pe care sa le improprietareasca cu teren."
Starea lui este mai mult decat precara. Peretii scorojiti, acoperisul prin care ploua, picturile pe jumatate sterse, printre care si cea a Sfantului cu chip de lup se pot pierde definitiv, daca nu se va interveni.




Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Patrick, atac dur la adresa lui Giuly: "Aruncă bomba și după fuge, normal că iau foc". Robert nu a mai suportat și a intervenit- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si