Stadiu Dosar 10 august. Peste 700 de persoane au depus plângeri penale după ce la protestul din 10 august 2018 au fost agresate sau au inhalat gaze lacrimogene în urma intervenției jandarmilor.

După patru ani de la acest eveniment, iată care este stadiul dosarului 10 august!

stadiu Dosar 10 august

În ce stadiu se află Dosarul 10 august. În urmă cu 4 ani peste 100.000 de români au fost alungați din Piața Victoriei cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă

[Sursa foto: Agerpres]

Pe 10 august 2018, peste 100.000 de români erau alungați din Piața Victoriei din București cu gaze lacrimogene si tunuri cu apă

Protestul a degenerat după ce în grupurile de protestatari pașnici s-au infiltrat „grupuri violente și galerii ale unor echipe de fotbal”. În acel moment, forțele de ordine au intervenit pentru a răspândi mulțimea folosind grenade cu gaz lacrimogen.

Mai mult de 450 de persoane, printre care se numărau copii și jandarmi, au solicitat îngrijiri medicale, 70 dintre cazuri au avut nevoie de spitalizare.

Citeste si: 10 august 2018 – Filmul reprimării violente a protestelor din Piața Victoriei

O femeie jandarm a fost prinsă în mijlocul mulțimii, fiind atacată de mai mulți agitatori infiltrați printre manifestanții pașnici. A fost protejată de lovituri și scoasă din aglomerație de câțiva protestatari care s-au opus bătăușilor. În următoarea zi, reprezentanții Jandarmeriei au anunțat că femeia „are o suspiciune serioasă de ruptură de coloană cervicală”, riscând să rămână paralizată. În momentul externării, aceasta ar fi fost surprinsă când alerga, cadrele medicale au susținut că deși femeia a avut mai multe răni, viața acesteia nu a fost pusă în pericol.

stadiu Dosar 10 august

În ce stadiu se află Dosarul 10 august. În urmă cu 4 ani peste 100.000 de români au fost alungați din Piața Victoriei cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă

[Sursa foto: Digi24.ro]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Intervenția în forță a fost aprobată printr-un ordin dat de prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, la ora 23:11, potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române.

Informația a fost contrazisă de purtătorul de cuvânt al Parchetului General, Alexandru Ionescu, potrivit căruia ordinul de intervenție împotriva protestatarilor a fost întocmit de „comandantul acțiunii” la ora 20 și a fost aprobat de prefectul Bucureștiului prin contrasemnare.

Carmen Dan, ministru de Interne la acea vreme și Marius Militaru, purtător de cuvânt în cadrul Jandarmeriei, au spus că acțiunile jandarmilor au fost „justificate”. În același timp, PSD a susținut prin intermediul unui comunicat de presă că președintele Klaus Iohannis a incitat la „anarhie socială” și la „timorarea autorității publice”. 

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că procurorii militari s-au sesizat din oficiu și au deschis dosar penal cu privire la intervenția în forță a jandarmilor. Până pe 30 august, s-au înregistrat 763 de plângeri penale.

stadiu Dosar 10 august

În ce stadiu se află Dosarul 10 august. În urmă cu 4 ani peste 100.000 de români au fost alungați din Piața Victoriei cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă

[Sursa foto: Aktual24.ro]

Jandarmeria a sesizat DIICOT, susținând o tentativă de răsturnare a ordinii constituționale prin fapte de violență. Totodată, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au deschis un dosar penal în urma reclamațiilor a 169 de jandarmi care au susținut că la protestul din 10 august 2018 au fost agresați fizic și moral.

Parlamentul European a adoptat pe 13 octombrie 2018, cu 473 de voturi „pentru”, 151 de voturi „împotrivă” și 40 de abțineri, rezoluția nelegislativă privind statul de drept în România, în care este condamnată intervenția „violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018”. 

stadiu Dosar 10 august

În ce stadiu se află Dosarul 10 august. În urmă cu 4 ani peste 100.000 de români au fost alungați din Piața Victoriei cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă

[Sursa foto: Europafm]

În ce stadiu se află Dosarul 10 august, care vizează reprimarea violentă a protestelor din urma cu 4 ani

Ancheta în Dosarul 10 august a fost reluată de procurorii militari după ce unul dintre protestatari a obținut în instanță redeschiderea dosarului închis în primă fază de DIICOT. 

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citeste si: Un nou război rece. China pune capăt cooperării cu SUA în mai multe domenii

Procurorii au redeschis urmărirea penală pentru foștii șefi ai Jandarmeriei colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, potrivit Agerpres

Astfel, în acest moment, dosarul se află în totalitate la Secția Parchetelor Militare. Șefa Parchetului General, Gabriela Scutea, a declarat că nu poate fi avansat un termen de soluționare pentru Dosarul 10 august, ținând cont de faptul că este și vacanță judecătorească. 

Mai multe părți vătămate au făcut plângere pentru tergiversarea dosarului, iar Tribunalul București și Curtea de Apel au decis că nu au competența materială să soluționeze cererea de tergiversare.

Citeste si: Cum s-a desfasurat Mineriada din 13-15 iunie 1990


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si