Toți șoferii trebuie să știe asta: 5 moduri în care își distrug cutiile de viteze cu transmisie manuală fără să își dea seama

Șoferii care au mașini cu transmisie manuală ar trebui să știe că, inconștient, își pot distruge cutia de viteze. Iată cele 5 moduri prin care poți să-ți distrugi încet, dar sigur, mașina.

Andreea Bolocan, vineri 13 noiembrie 2020 , 15:19

cutie manuala distruge  masina
Toți șoferii trebuie să știe asta: 5 moduri în care șoferii își distrug cutiile de viteze cu transmisie manuală fără să își dea seama[Sursa foto: auto-blog.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Mașina nu întotdeauna ne poate semnala atunci când este pe cale să se strice și nici nu ne putem da seama când facem o greșeală dacă nu ajungem cu aceasta în service pentru o evaluare completă. Poți evita anumite probleme ale mașinii prin evitarea acestor 5 greșeli pe care le fac majoritatea șoferilor.

1. Nu-ți lăsa piciorul stâng să se odihnească deasupra pedalei de ambreiaj

Deși muți șoferi susțin că nu apasă pe ambreiaj, este suficient și sa atingă pedala de ambreiaj foarte puțin, pentru a-l defecta în timp.“Dar nu apăs”, se apără șoferii care fac asta. Poate nu-și dau seama, dar uneori, aplică presiune asupra pedalei și frecare asupra discului de ambreiaj. Acest gest te va trimite rapid în service cu discul de ambreiaj uzat prematur.

2. Nu frâna niciodată apăsând și pedala de ambreiaj

O mare parte din instructori încă îi învață așa pe elevi: ambreiaj-frână atunci când vor să reducă viteza sau să oprească. Singurul efect va fi uzarea prematură a ambreiajului. Evident, faci acest lucru doar pentru a alege treapta potrivită în funcție de viteza la care ajungi și de ceea ce îți indică turometrul. Multe dintre mașinile noi îți sugerează treapta potrivită.

Citeste si: Programul Rabla 2021: Schimbare radicală așteptată de toți șoferii români

Citeste si: Elena Băsescu a încălcat legea în prima zi de campanie electorală la Constanța

3. Nu lăsa mașina “pe liber” atunci când parchezi

Atunci când folosești o mașină cu transmisie automată, mereu cuplezi Park când parchezi. În cazul cutiilor manuale, este suficient să cuplezi frâna de parcare și treapta întâi sau marșarierul.

4. Nu îți odihni cotul pe schimbător

Schimbătorul de viteze nu este cotieră. E obositor la drum lung să ții mâna dreaptă în aer. Dar presiunea pe care o aplici continuu schimbătorului are efecte negative asupra cutiei. Mai mult, este mai sigur dacă ai ambele mâini pe volan în cea mai mare parte din timp atunci când te afli în mers.

5. Nu ține mașina în viteză la semafor

Mulți dintre cei care așteaptă schimbarea culorii semaforului țin mașina în viteză și piciorul pe ambreiaj. E o presiune inutilă aplicată pe ambreiaj. Poți în schimb să pui transmisia pe liber și, dacă vrei un moment de pauză, să tragi frâna de mână pentru a te asigura că mașina nu pleacă de pe loc.

Sursa: Promotor

 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si