Paștele sau sărbătoarea Învierii Domnului  este sărbătorit în fiecare an în România, dar și în mai multe țări din lume. Există multe tradiții și obiceiuri speciale pentru această perioadă, iar creștinii iau parte cu bucurie la fiecare eveniment religios.

În întreaga lume, de Paște, au loc slujbe și procesiuni religioase, parade, festivaluri, târguri, dar și alte obiceiuri frumoase. În general, creștinii petrec Paștele alături de cei dragi și iau masa în familie.

Iată câteva tradiții și obiceiuri din mai multe țări, de Paște.

Tradiții și obiceiuri de Paște în întreaga lume

În Grecia, în Insula Corfu, au loc mai multe evenimente pentru celebrarea Învierii Domnului. În duminica Învierii, are loc cea mai mare procesiune de pe insulă care pornește de-a lungul zidurilor vechi de apărare și înconjoară ulterior orașul Kerkyra. La aceasta participă preoți, fanfare, localnici dar și turiștii aflați în vacanță. Un obicei pentru Paște este aruncatul vaselor de ceramică de la ferestre, ca simbol al noului început.

Citește și: Paște Fericit! Cele mai frumoase mesaje cu „Hristos a Înviat!”

În Germania există tradiții diferite de Paște, în funcție de zonă. Joia Mare se mai numește și Joia Verde, iar cetățenii gătesc o ciorbă ușoară care este apoi mâncată de întreaga familie. În Sâmbăta Mare, oamenii obișnuiesc să facă focuri uriașe din brazii de Crăciun, ca simbol al finalului iernii, conform antena3.ro

În mai multe orașe din Mexic, în Duminica de Paște, au loc procesiuni care amintesc de intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim. În anumite regiuni, vineri sau sâmbătă, sunt confecționate păpuși care îl simbolizează pe Iuda, iar mexicanii le dau foc.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Larisa de la „Casa Iubirii” și-a făcut iubit! Primele imagini cu bărbatul care i-a furat inima- wowbiz.ro

intrarea domnului in ierusalim

În întreaga lume, de Paște, au loc slujbe și procesiuni religioase, parade, festivaluri, târguri, dar și alte obiceiuri frumoase.

[Sursa foto: Doxologia]

În Ungaria, Paștele vine cu tradiții inedite și evenimente spectaculoase. Una dintre tradițiile importante în această țară este stropirea femeilor cu apă sau stropirea părului cu parfum. Ritualul este asociat cu fertilitatea și ritualurile de curățare din vremurile păgâne.

În Insulele Bermude, credincioșii construiesc zmee acasă, mănâncă tort din pește și fac pâini și covrigi în formă de cruci. Ulterior, aceștia merg pe plajă și înalță zmeiele, ca ridicare a lui Iisus Hristos către Ceruri.

Tradiții și superstiții românești pentru Paște 2024

În România, creștinii participă la slujba de Înviere, care începe în jurul orei 23:00 în Sâmbăta Mare și se încheie în noaptea primei zile de Paște, la ora 03:00. Credincioșii iau Sfânta Lumină de la Ierusalim, iar din această seară ei încep să își spună „Hristos a Înviat/Adevărat a Înviat”, un salut pe care îl păstrează timp de 40 de zile, până la Înălțarea Domnului.

Se spune că nu este bine să dormi în timpul dinspre Sâmbăta Mare spre duminica Învierii, după terminarea slujbei. Se spune că în această noapte se deschid cerurile, iar Dumnezeu poate vedea doar sufletul celor treji, conform condoleante.ro

Citește și: Urări de Paște 2024: Mesaje și felicitări pentru Învierea Domnului

Citeste si: Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație: „Eu nu stau cu nimeni niciodată doar de dragul de a sta într-o relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul scoate la iveală detalii neașteptate- radioimpuls.ro

slujba paste

Creștinii participă la slujba de Înviere și iau Lumina Sfântă de la Ierusalim, de Paște.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

După ce creștinii iau Lumina Sfântă, unii dintre ei merg la mormintele rudelor decedate. Se spune că în noaptea Învierii, mormintele se deschid, iar sufletele celor decedați merg în casele în care au locuit și stau acolo până în ziua dinainte de Rusalii. Este bine ca cei care merg la morminte să împărată alimente săracilor și copiilor.

În ziua de Paște se mănâncă mâncăruri tradiționale precum carne de miel, ouă vopsite, pască și cozonac.

În ziua de Paște nu trebuie să fie nimeni trist. Creștinii se îmbracă în haine noi și curate, de obicei de culoare deschisă și întâmpină Învierea Domnului cu dragoste în suflet.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si