Medicul Valeriu Gheorghiţă a vorbit despre zona Europei de Est, unde rata de vaccinare anti-COVID este una scăzută. El susține că această zonă poate reprezenta bazinul pentru generarea unei variante a virusului SARS-CoV-2 care poate fi imună la vaccin.

Este „puţin probabilă” apariţia unei tulpini mai contagioase decât Delta

„Europa nu poate să fie bine până nu sunt toate ţările bine.

Practic, nimeni nu este în siguranţă până când toată populaţia europeană nu este în siguranţă. Tocmai de aceea există un interes crescut al Bruxelles-ului faţă de România, faţă de Bulgaria, faţă de celelalte ţări din estul Europei care au în momentul de faţă o rată scăzută de vaccinare faţă de media europeană şi care poate în viitor să reprezinte potenţialul bazin de generare a noilor cazuri, dar şi a noilor variante virale, pentru că nu uităm că, de fapt, acesta este un alt lucru extrem de important şi anume faptul că pe măsură ce vom avea în continuare un număr important de cazuri la nivel global, vom avea acest risc de generare a noilor variante virale. Şi pericolul în momentul de faţă nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta, ci o variantă virală care ocoleşte răspunsul imun, care eludează parţial sau în totalitate răspunsul imun, or acest lucru ar fi catastrofal. Practic ar însemna ca vaccinurile actuale şi protecţia dobândită până în acest moment la nivel populaţional ca urmare a trecerii prin boală şi ca urmare a vaccinării să nu fie îndeajuns de suficiente pentru a preveni noile îmbolnăviri.
Deci acesta este marele risc de a asista la o variantă virală care să fie adaptată, să aibă mutaţii care eludează răspunsul imun. Nu vorbim de România punctual, vorbim de un risc la nivel global”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Citeste si: Bilanț coronavirus, duminică 21 noiembrie. Scădere importantă a numărului de decese. Câți români sunt la ATI

Valeriu Ghoerghiță a vorbit și despre tehnologia ARN Mesager

„Dar îngrijorarea noastră este legată de apariţia unor variante virale care să nu mai fie sensibile la răspunsul imun”, adaugă Gheorghiţă.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cum a așteptat Irinel Columbeanu, la azil, revederea cu Irinuca! Interviu EXCLUSIV pentru WOWbiz.ro- wowbiz.ro

El susține că tehnologia ARN Mesager permite ca vaccinul să se adapteze la noua variantă virală.

Tot el a afimat faptul că apariția unei noi tulpini ar însemna reluarea de la zero a efortului privind vaccinarea. 

Citeste si: Pandemia a produs o nouă tulpină, depistată și în România. Octavian Jurma: "Va aduce valul 5"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si