VIDEO -Păunești este satul cu 30 de fântâni pe o singură uliță
Un sat ascuns, dar bun de consemnat în Cartea Recordurilor, ar putea să apară pe harta turistică a țării. Păunești are nu mai puțin de 30 de fântâni pe o uliță.

In articol:
- 30 de fântâni pe o singură uliță în Păunești, Vrancea. Satul, bun de cartea recordurilor
- Ulița cu fântâni din Păunești a fost lăsată în paragină
Fântânile cu ciutură și cumpănă adunate laolaltă au fost săpate în urmă cu aproape 200 de ani în vatra satului - acolo unde pânza freatică e la mică adâncime. În semn de recunoștință, fiecare construcție de piatră a primit numele celui care a construit-o, iar mai apoi, toate au fost lăsate moștenire generațiilor viitoare.
- S-ar putea să aibă vreo 100 și ceva de ani.
- Apa e bună?
- Era bună și este bună, de izvor. Numai că mulți nu o mai folosesc.
- De ce?
- Nu știm, au tras surse de apă, spun oamenii.
30 de fântâni pe o singură uliță în Păunești, Vrancea. Satul, bun de cartea recordurilor
Odată cu proprietarii lor, cele 30 de fântâni au îmbătrânit. O parte dintre ele au secat, iar în celelalte, apa nu mai e bună de băut.
„Acolo unde e fântâna aia era coadă. Câte 7-8 căruțe la apă. Acolo se spune că apa fierbe foarte bine fasolea care este veche. Acum a rămas părăginită”, spun sătenii.
„După cum vedeți este singura fântână, din ansamblul acesta de șase, care e funcțională. Una nu are cumpănă, altele fără furcă. În timp se deteriorează dacă nu intervenim asupra lor”, spun sătenii.
Satul cu fântâni se află la o aruncătură de băț de E85 - cel mai circulat drum din Moldova. Autoritățile locale au în plan să readucă la viață și să le pună pe harta turistică tocmai pentru că zona are potențial.
„Conform Academiei Recordurilor Mondiale ne aflăm în locul cu cele mai multe fântâni cu ciutură și cumpănă pe metru pătrat. În ciuda faimei consemnate de acest record, puțini sunt cei care vin să vadă cu ochii lor imaginea surprinzătoare”, relatează corespondentul Kanal D la Galați, Iuliana Basalic.
Ulița cu fântâni din Păunești a fost lăsată în paragină
„Am făcut cerere către Direcția de Cultură Vrancea pentru a transforma aceste fântâni în monument istoric. Vom vedea ce răspuns vom primi în legătură cu acest obiectiv”, spune directorul Căminului Cultural.
„Beam înainte. Luam apă când treceam la treabă cu sticla, la stropit la vie tot de acolo luam apa”, spun oamenii.
Proiectul care ar trebui să transforme fântânile în monument al civilizaţiei rurale mai prevede și includerea în ansamblu a unei case tradiționale, ridicate cu un secol și jumătate în urmă. Deocamdată, însă, localnicii doar speră.





