Fântânile cu ciutură și cumpănă adunate laolaltă au fost săpate în urmă cu aproape 200 de ani în vatra satului- acolo unde pânza freatică e la mică adâncime. În semn de recunoștință, fiecare construcție de piatră a primit numele celui care a construit-o, iar mai apoi, toate au fost lăsate moștenire generațiilor viitoare.

- S-ar putea să aibă vreo 100 și ceva de ani.


- Apa e bună?
- Era bună și este bună, de izvor. Numai că mulți nu o mai folosesc.
- De ce?
- Nu știm, au tras surse de apă, spun oamenii.

30 de fântâni pe o singură uliță în Păunești, Vrancea. Satul, bun de cartea recordurilor

Odată cu proprietarii lor, cele 30 de fântâni au îmbătrânit. O parte dintre ele au secat, iar în celelalte, apa nu mai e bună de băut.
„Acolo unde e fântâna aia era coadă. Câte 7-8 căruțe la apă. Acolo se spune că apa fierbe foarte bine fasolea care este veche. Acum a rămas părăginită”, spun sătenii.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă- wowbiz.ro

„După cum vedeți este singura fântână, din ansamblul acesta de șase, care e funcțională. Una nu are cumpănă, altele fără furcă. În timp se deteriorează dacă nu intervenim asupra lor”, spun sătenii. 
Satul cu fântâni se află la o aruncătură de băț de E85- cel mai circulat drum din Moldova. Autoritățile locale au în plan să readucă la viață și să le pună pe harta turistică tocmai pentru că zona are potențial.

„Conform Academiei Recordurilor Mondiale ne aflăm în locul cu cele mai multe fântâni cu ciutură și cumpănă pe metru pătrat. În ciuda faimei consemnate de acest record, puțini sunt cei care vin să vadă cu ochii lor imaginea surprinzătoare”, relatează corespondentul Kanal D la Galați, Iuliana Basalic.

Ulița cu fântâni din Păunești a fost lăsată în paragină

„Am făcut cerere către Direcția de Cultură Vrancea pentru a transforma aceste fântâni în monument istoric. Vom vedea ce răspuns vom primi în legătură cu acest obiectiv”, spune directorul Căminului Cultural.
„Beam înainte. Luam apă când treceam la treabă cu sticla, la stropit la vie tot de acolo luam apa”, spun oamenii.

Citeste si: Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”- kfetele.ro

Citeste si: "Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să soluționeze problema- radioimpuls.ro

Proiectul care ar trebui să transforme fântânile în monument al civilizaţiei rurale mai prevede și includerea în ansamblu a unei case tradiționale, ridicate cu un secol și jumătate în urmă. Deocamdată, însă, localnicii doar speră.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si