
1 din 2 | Ziua profesorului 2021, 5 octombrie: Este sau nu zi liberă pentru elevi?

2 din 2 | Ziua profesorului 2021, 5 octombrie: Este sau nu zi liberă pentru elevi?
În fiecare an, pe 5 octombrie este sărbătorită Ziua profesorului și a Educaţiei. La mulți ani, tuturor profesorilor! Este sau nu 5 octombrie 2021 zi liberă pentru elevi?
Ziua Educației sau Ziua mondială a educaţiei (Journée mondiale des enseignants/ World Teachers' Day) este sărbătorită în fiecare an în data de 5 octombrie, iar în România este sărbătorită pe 5 octombrie începând din anul 1944. Astfel, Organizaţia Naţiunilor Unite insistă ca profesorii să fie recrutaţi şi remuneraţi în mod adecvat.
5 octombrie 2021, ziua profesorilor
Astfel, Organizaţia Naţiunilor Unite insistă ca în această zi, dascălii să fie recrutaţi şi remuneraţi în mod adecvat, pentru a fi motivaţi, şi totodată să beneficieze de o formare profesională satisfăcătoare cu resurse şi materiale educaţionale.
De asemenea, anual, la Paris, este decernat premiul care recompensează practicile şi performanţele în educaţie. Apoi, juriul desemnat alege trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor.
Ziua de 5 octombrie este desemnată de UNESCO drept ”Ziua mondială a educației” pentru a marca semnarea ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor” (1966)
Citeste si: Ministrul Educației a făcut un anunț privind funcționarea școlilor. Ce se va întâmpla cu elevii?
Ziua Profesorilor subliniază importanța și rolulul jucat de dascăli în întreaga lume, dar și responsabilitatea pe care o poartă în educarea generațiilor viitoare.
Profesorii bine pregătiți sunt cheia dezvoltării globale durabile, iar pregătirea lor și condițiile de muncă se numără printre prioritățile UNESCO.
La nivel mondial există un deficit de cadre didactice bine pregătite. Conform Institutului de Statistică al UNESCO (UIS), se așteaptă ca cererea de cadre didactice să crească la 25,8 milioane.
Este sau nu, ziua de 5 octombrie, zi liberă pentru elevi?
În 2020, elevii și profesorii au avut un weekend prelungit pentru că luni, 5 octombrie, nu s-au făcut cursuri.
Conform, Contractului colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, ziua de 5 octombrie în care se sărbătorește Ziua Mondială a Educației este zi nelucrătoare.Totodată sindicaliștii precizează că, ziua de 5 octombrie este zi liberă, prevăzută în Contractul colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, încheiat în urmă cu doi ani între Ministerul Educației și partenerii sociali. Potrivit documentului, în învățământ sunt zile nelucrătoare:
- 1 și 2 ianuarie;
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
- prima, a doua zi și a treia zi de Paști;
- 1 Mai;
- 1 Iunie;
- prima și a doua zi de Rusalii;
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
- 5 Octombrie – Ziua Mondială a Educației;
- 30 Noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;
- 1 Decembrie;
- 25 și 26 decembrie;
- două zile lucrătoare, pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestor culte;
Citeste si: Semnal de alarmă: Școlile și grădinițele se închid în trei săptămâni, avertizează un medic român
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.
Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.
Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.
Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.
Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.