Ziua Educației sau Ziua mondială a educaţiei (Journée mondiale des enseignants/ World Teachers' Day) este sărbătorită în fiecare an în data de 5 octombrie, iar în România este sărbătorită pe 5 octombrie începând din anul 1944. Astfel, Organizaţia Naţiunilor Unite insistă ca profesorii să fie recrutaţi şi remuneraţi în mod adecvat. 

5 octombrie 2021, ziua profesorilor

Astfel, Organizaţia Naţiunilor Unite insistă ca în această zi, dascălii să fie recrutaţi şi remuneraţi în mod adecvat, pentru a fi motivaţi, şi totodată să beneficieze de o formare profesională satisfăcătoare cu resurse şi materiale educaţionale.

Tocmai de aceea, este necesară valorizarea muncii profesorilor, mai preciza ONU. 

De asemenea, anual, la Paris, este decernat premiul care recompensează practicile şi performanţele în educaţie. Apoi, juriul desemnat alege trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor.

Ziua de 5 octombrie este desemnată de UNESCO drept ”Ziua mondială a educației” pentru a marca semnarea ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor” (1966)

Ziua profesorului 2021, 5 octombrie: Este sau nu zi liberă pentru elevi?
Ziua profesorului 2021, 5 octombrie: Este sau nu zi liberă pentru elevi?[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Larisa de la „Casa Iubirii” și-a făcut iubit! Primele imagini cu bărbatul care i-a furat inima- wowbiz.ro

Citeste si: Ministrul Educației a făcut un anunț privind funcționarea școlilor. Ce se va întâmpla cu elevii?

Ziua Profesorilor subliniază importanța și rolulul jucat de dascăli în întreaga lume, dar și responsabilitatea pe care o poartă în educarea generațiilor viitoare.

Profesorii bine pregătiți sunt cheia dezvoltării globale durabile, iar pregătirea lor și condițiile de muncă se numără printre prioritățile UNESCO.

La nivel mondial există un deficit de cadre didactice bine pregătite. Conform Institutului de Statistică al UNESCO (UIS), se așteaptă ca cererea de cadre didactice să crească la 25,8 milioane.

Este sau nu, ziua de 5 octombrie, zi liberă pentru elevi?

În 2020, elevii și profesorii au avut un weekend prelungit pentru că luni, 5 octombrie, nu s-au făcut cursuri. Conform,  Contractului colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, ziua de 5 octombrie în care se sărbătorește Ziua Mondială a Educației este zi nelucrătoare. 

Citeste si: Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație: „Eu nu stau cu nimeni niciodată doar de dragul de a sta într-o relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul scoate la iveală detalii neașteptate- radioimpuls.ro

Totodată sindicaliștii precizează că, ziua de 5 octombrie este zi liberă, prevăzută în Contractul colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, încheiat în urmă cu doi ani între Ministerul Educației și partenerii sociali. Potrivit documentului, în învățământ sunt zile nelucrătoare:

Citeste si: Situație îngrijorătoare în școli la doar o săptămână de la începerea cursurilor! Peste 100 de elevi diagnosticați cu COVID-19

  • 1 și 2 ianuarie;
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
  • prima, a doua zi și a treia zi de Paști;
  • 1 Mai;
  • 1 Iunie;
  • prima și a doua zi de Rusalii;
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
  • 5 Octombrie – Ziua Mondială a Educației;
  • 30 Noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;
  • 1 Decembrie;
  • 25 și 26 decembrie;
  • două zile lucrătoare, pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestor culte;

Citeste si: Semnal de alarmă: Școlile și grădinițele se închid în trei săptămâni, avertizează un medic român


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si