Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a făcut precizări cu privire la acest subiect, spunând că a fost vorba de o "eroare tehnică" în textul Normelor de aplicare și nu se pune problema ca pensiile aflate în plată să scadă.

Citește și: Pensiile pot să scadă după recalculare! Ce prevede un articol-bombă din "Normele de aplicare a legii pensiilor"

"În primul rând, vreau să fac o precizare foarte clară: normele niciodată nu trebuie să abdice de la lege. Ele nu pot să modifice nici măcar o virgulă din ce a spus legiuitorul", a explicat Daniel Baciu la Antena 3.

Referitor la formularea din Normele de aplicare la legea pensiilor care spune că "dacă în urma recalculării(...) rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării", președintele Casei de pensii a incistat că "a fost o eroare tehnică".

"Eu consider că a fost pur și simplu o eroare tehnică. La aceste norme s-au lucrat zeci și sute de ore până seara târziu. Avem această eroare tehnică care va fi corectată, probabil chiar acum când vorbim", a precizat Daniel Baciu.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Patrick, atac dur la adresa lui Giuly: "Aruncă bomba și după fuge, normal că iau foc". Robert nu a mai suportat și a intervenit- wowbiz.ro

Potrivit oficialului guvernamental, normele nu produc efecte juridice, fiind și în perioada de consultare publică.

"Eroarea tehnică va fi remediată cât de curând. Am o satisfacție că presa este vigilentă și observă toate aceste mici scăpări care apar în această perioadă", a completat Daniel Baciu.

Potrivit șefului Casei de pensii, articolul nu făcea referire la toate pensiile, ci doar la veniturile brute care se vor lua în calcul în noua formulă de calcul- acordul global, al 13-lea salariu, primele și premiile.

Ce articol din Normele de aplicare i-a speriat pe pensionari

Ministerul Muncii a publicat, luni, proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor legii privind sistemul public de pensii.

Articolul 111 alin. 2 din aceste norme i-a speriat pe pensionari, contrazicând textul legii care spunea că "nicio pensie nu scade după recalculare".

Citeste si: Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia la fiul său: „Mamă, adu-mi ceva de mâncare că nu mai pot de foame și n-am timp să mă mai duc să mănânc.”- kfetele.ro

Citeste si: Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a ucis iubita cu sânge rece. Victima i-ar fi salvat în trecut viața agresorului- radioimpuls.ro

Textul controversat al articolului: "În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării", se spune în art. 111 din Normele de aplicare.

Prin noua lege a pensiilor s-a promis o creștere medie a pensiilor cu 40%, guvernanții spunând că vor exista și pensionari cărora le va crește pensia cu 80%, dar și alții care nu vor beneficia de majorări.

Spre deosebire de Normele de aplicare, legea pensiilor spune clar că în cazul în care după recalculare pensia rezultată este mai mică decât nivelul actual, se va menține nivelul actual.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si