Organizarea finanțelor personale cu construirea unui cont de economii consistent a devenit un deziderat din ce în ce mai prezent în viețile românilor, aceștia realizând că hainele scumpe și gadget-urile moderne nu te ajută cu nimic în perioade de criză.

Un studiu al unei mari bănci din România arată că, post-pandemie, ponderea românilor care încearcă să economisească bani a crescut exponențial, devenind cea mai mare din Europa (83%).

În plus, 75% dintre români au decis să își reducă substanțial cheltuielile, un procent semnificativ mai mare decât media europeană de 57,5%.

Citeste si: Curs valutar BNR, azi 26 august 2021: Ce valoare are euro?

Ce este, până la urmă, un buget personal?

Un buget personal este, de fapt, un plan prin care fiecare leu pe care îl câștigăm este redirecționat cu cap către îndeplinirea unui țel financiar precis. Fiecare dintre noi ar trebui să aibă un buget personal sau, cel puțin, să se gândească la moduri mai eficiente prin care să își cheltuiască banii câștigați cu greu.

Mulți oameni au trăit o mare parte din viață fără conceptul de „budgeting” și au dus-o bine din toate punctele de vedere. În special în cultura est-Europeană, traiul de la un salariu la altul

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Mama tinerei moarte în accidentul de la Codăești a cedat! Aștepta să își vadă fiica în rochie de mireasă, dar Ionela s-a întors acasă în sicriu- wowbiz.ro

reprezintă norma și a funcționat așa în ultimele decenii mai ales datorită contextului financiar favorabil în care ne-am aflat. Această strategie dă greș, însă, în perioadele de criză.

Citeste si: Raluca Turcan despre salariul minim: Trebuie să crescă. Vor fi negocieri în septembrie

La ce mă ajută un buget personal?

Atunci când românii au nevoie de bani apelează la credite de la bănci sau, mai nou în ultimii ani, la credite nebancare de la IFN-uri (Instituții financiare nebancare).

Avantajul principal al creditelor nebancare este reprezentat de ușurința cu care pot fi accesate de cetățenii simpli.

Experții de la comparatorul internațional de credite Finbino avertizează, însă, că această practică prin care contul de economii și bugetul pentru urgențe sunt înlocuite cu banii obținuți prin credite nebancare, deși ideală în situații acute, poate fi nesănătoasă pe termen lung.

Citeste si: O nouă gafă a ministrului de Finanțe: nu a știut cât e salariul minim. "Nu are cum să fie 1.300 lei"

Citeste si: Tavi Colen, momentele cumplite prin care a trecut după pierderea mamei sale. Amintirile de neprețuit și lecțiile învățate de la familie. „Cred că părinții mei nu și-ar dori ca noi să suferim”- kfetele.ro

Citeste si: „S-a născut luptător” Cum se simte fiul lui Christian Sabbagh după ce a fost operat la Viena- radioimpuls.ro

Un plan de budgeting bine pus la punct este un atu în viața oricui, nu doar a celor care au probleme financiare. Atunci când ținem evidența banilor din casa noastră devenim mai realiști și ne motivăm să trăim la un nivel mai modest care să ne permită să facem și lucruri mai utile cu banii decât simularea unui statut social înalt. Cele mai importante avantaje care survin în urma creării unui buget personal sunt următoarele:

  • Organizarea unor conturi de economii- câți dintre noi aveam cel puțin un cont de economii bine pus la punct, care să acopere cel puțin 6 luni din cheltuielile de bază în cazul unei tragedii precum pierderea locului de muncă sau o criză neprevăzută, înainte de pandemie? Dacă vă regăsiți printre cei care răspund „nu eu” la această întrebare, poate ar fi cazul să creați o strategie de budgeting pentru banii dumneavoastră.
  • Scăparea de datorii și evitarea creării unora noi – printr-o mai bună organizare a veniturilor și crearea unei strategii țintite veți reuși să scăpați de datorii rapid și fără mari bătăi de cap. În plus, prin păstrarea planului de budgeting pe termen lung, veți putea să evitați crearea unor noi datorii pe viitor.
  • Veți înțelege mai bine relația cu banii- în vremuri bune din punct de vedere economic oamenii nu realizează importanța înțelegerii balanței venituri-cheltuieli și cât din banii munciți cu greu se duc pe lucruri cu adevărat inutile. Dacă veți analiza atent bonurile fiscale și extrasele de cont ale cardurilor cu care faceți de obicei cumpărături veți realiza cu adevărat cât de mulți bani se duc pe apa sâmbetei prin simplul fapt că nu acordați atenție finanțelor personale.

Dacă v-ați convins că un buget personal este fix ceea ce aveți nevoie în viața dumneavoastră de acum încolo, sunteți printre cetățenii care vor trece cu brio peste orice criză viitoare. La o simplă căutare pe Google veți găsi sute de site-uri, filmulețe informaționale și strategii de budgeting care vă vor ajuta cu siguranță să creați cel mai bun plan pentru organizarea finanțelor personale în funcție de personalitatea și nevoile dumneavoastră.

Citeste si: Guvernul a adoptat un proiect pentru reducerea impactului plasticului asupra mediului


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si