Close sidebar
Close sidebar

Echinocţiul de primăvară 2024 pică pe 20 martie. Ce nu este bine să faci în această zi? Tradiții și obiceiuri pentru această dată

Echinocțiul de primăvară va avea loc în doar câteva zile. Există mai multe tradiții și obiceiuri pentru ziua de 20 martie, când are loc fenomenul astronomic. Iată ce nu este bine să faci în această zi.

Ana-Maria Costea,

Echinocțiul de primăvară are loc pe data de 20 martie 2024.

[Sursa foto: iStock]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Echinocțiul de primăvară are loc pe data de 20 martie în 2024, la ora 05:06. Acest fenomen marchează începutul primăverii astronomice. Odată cu echinocțiul de primăvară, ziua va începe să crească, în timp ce noaptea va scădea.

Iată ce nu este bine să faci pe 20 martie 2024, ziua în care are loc echinocțiul de primăvară, dar și ce tradiții și obiceiuri există pentru această dată.

Ce presupune Echinocțiul de primăvară? Are loc pe 20 martie 2024

Cuvântul echinocțiu provine din latină, de la „aequus” (egal) și „nox” care înseamnă noapte, conform Descoperă.ro

Citește și: Pe ce dată pică Buna Vestire în 2024?

Atunci când are loc echinocțiul de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera australă în cea boreală. Punctul în care se află Soarele după acest proces se numește punct vernal. Conform astro-urseanu.ro, acest fenomen determină egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților.

Începând cu data de 20 martie 2024, ziua va dura mai mult decât noaptea, deoarece noaptea va fi în scădere până la data de 21 iunie, atunci când va avea loc un alt fenomen numit solstițiu

de vară.

Iată cum se produce echinocțiul de primăvară.

[Sursa foto: astro-urseanu.ro]

În următorii patru ani, echinocțiul de vară va avea loc după cum urmează, conform sursei citate anterior:

  • în 2025, echinocțiul de primăvară are loc pe 20 martie la ora 11:01
  • în 2026, echinocțiul de primăvară are loc pe 20 martie la ora 16:46
  • în 2027, echinocțiul de primăvară are loc pe 20 martie la ora 22:25
  • în 2028, echinocțiul de primăvară are loc pe 20 martie la ora 04:17

Tradiții și obiceiuri de echinocțiul de primăvară în 2024

O tradiție veche spune că echinocțiul de primăvară întărește puterea Soarelui, iar lumina sa ar face ca totul să reînvie, să înflorească.

Citeste si: Ea este presupusa iubită a lui CRBL. Câți ani are și cu ce ocupă tânăra. Cei doi au fost surprinși împreună- kanald.ro

Citeste si: Larisa de la „Casa Iubirii” și-a făcut iubit! Primele imagini cu bărbatul care i-a furat inima- wowbiz.ro

Se spune că atunci când începe Echinocțiul de primăvară, începe și noul an agrar. Copiii de pe la sate obișnuiesc să bată pământul cu bețe, cu scopul de a alunga frigul. Ei rostesc: „Intră frig şi ieşi căldură/Să se facă vreme bună/Pe la noi pe bătătură”

Vezi ce tradiții și obiceiuri există la echinocțiul de primăvară, când se spune că natura înflorește.

[Sursa foto: Freepik]

În trecut se aprindeau focuri pentru a alunga iarna. Așa, căldura își făcea loc după o iarnă crâncenă. Acest obicei mai poartă și denumirea de „Focurile Sfinților”. Se spune că este bine ca atunci când sunt aprinse Focurile Sfinților să se spună rugăciuni pentru a balanța lumina și întunericul în lume.

Citește și: Pe ce dată pică Rusaliile în 2024?

Tradiția spune că în dimineața în care are loc echinocțiul de primăvară trebuie ca oamenii să aducă în casele lor flori, frunze sau iarbă verde pentru a putea atrage norocul asupra lor. Dacă nu, fiecare trebuie să se mulțumească cu modul în care le va merge viața apoi, fie bine, fie rău.

Se spune că la echinocțiul de primăvară spiritele se întorc pe pământ și își vizitează familiile. Este bine ca înainte de echinocțiu să se facă pregătiri diverse: să se prepare mâncarea preferată a celor trecuți în neființă și să se aprindă lumânări în amintirea lor.

Citeste si: Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație: „Eu nu stau cu nimeni niciodată doar de dragul de a sta într-o relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul scoate la iveală detalii neașteptate- radioimpuls.ro

Tinerii și copiii obișnuiau să își facă grupuri de câte trei sau opt persoane pentru a împodobi o creangă de copac cu flori de primăvară. Copii merg cu aceasta la colindat pe la toate casele și recită cântece populare. Totodată, ei trebuie să ofere oamenilor pe care îi colindă câte o floare pentru a le aduce primăvara în gospodărie și în viață. Aceștia primesc bani, ouă sau alte cadouri, conform Playtech.ro

Crengile de copac cu flori de primăvară sunt frecvent întâlnite în tradițiile și obiceiurile pentru echinocțiul de primăvară.

[Sursa foto: Freepik]

Ce nu trebuie să faci la echinocțiul de primăvară?

Există unele lucruri pe care nu trebuie să le facem sub nicio formă la echinocțiul de primăvară. Printre ele, se spune că în noaptea cu echinocțiul de primăvară nu trebuie să ne plimbăm prin locuri întunecate și pustii pentru că riscăm să vedem spiritele celor morți.

Citește și: Pe ce dată pică Floriile în 2024? Calendar ortodox

În această zi nu trebuie să ne certăm cu nimeni și nici să ne supărăm pe cei din jurul nostru pentru că riscăm să stricăm armonia pe care această zi ar trebui să o aducă în viața noastră.

Totodată, printre lucrurile strict interzise la echinocțiu de primăvară este să nu facem rău animalelor sau plantelor pentru că riscăm ca tot răul să se întoarcă împotriva noastră.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI