Zacusca este un mod foarte plăcut și gustos de a integra legumele în alimentația noastră, la mic-dejun, cină sau chiar în cadrul mesei de prânz.

Zacusca poate fi făcută foarte ușoară, cu legumele coapte, după aceea fierte și va fi foarte ușor de digerat. Provocările sunt cantitatea de ulei și cantitatea de sare sau de zahăr. Există și variantele de zacuscă în care se pune zahăr”, spune dr.

Anca Hâncu- medic, nutriționist, coordonator centrul de medicină a stilului de viață BetterMe Medlife.

Câte calorii are zacusca?

”Zacusca este un aliment care are între 50-150 calorii pe suta de grame. În funcție de acest lucru, alegem și cantitatea. Mâncăm 100 de grame sau 200 de grame de zacuscă. Sau 50 de grame, depinde de câte calorii are”, spune dr. Anca Hâncu.

Nutriționist: ”Cantitatea de ulei și sare - o provocare”

Nutriționist: ”Cantitatea de ulei și sare - o provocare”

[Sursa foto: Pexels.com]

Dacă mâncăm zacuscă cu trei felii de pâine, ne îngrașă

Ce ne mai îngrașă când vine vorba de zacuscă? ”Alegerea alimentelor cu care o combinăm. Dacă mâncăm zacusca împreună cu trei felii de pâine, ne îngrașă. Dacă mâncăm o felie de pâine și restul de zacuscă o întindem pe două felii de ardei, nu ne va mai îngrășa.

Zacusca conține vinete, roșii, dovlecei, ardei, fasole.

Combinațiile sunt foarte bune. Faptul că este fiartă o face mai ușor digerabilă pentru multe persoane, pentru cei cu afecțiuni intestinale, pentru cei cu sindrom de intestin iritabil”.

Medic Anca Hâncu, nutriționist

Medic Anca Hâncu, nutriționist

[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Patrick, atac dur la adresa lui Giuly: "Aruncă bomba și după fuge, normal că iau foc". Robert nu a mai suportat și a intervenit- wowbiz.ro

Citește și: Rețeta gogoșari pentru iarnă: Secretul unui gust perfect!

Tehnica de pregătire o poate tranforma într-un aliment foarte greu

Zacusca poate fi un aliment foarte sănătos dacă, în prepararea ei, ținem cont de câteva sfaturi simple.

”Dacă nu este cantitate mare de ulei, este ușoară. Tehnica de pregătire o poate transforma, dintr-un aliment ușor și potrivit pentru multe tipuri de diete, într-un aliment foarte greu pentru vezica biliară, pentru ficat. Devine un aliment aproape indigest”, mai spune nutriționistul.

Gustul e dat și de vinetele coapte

Gustul e dat și de vinetele coapte

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Cât se fierbe zacusca? Rețetă zacuscă de vinete ca la bunica

Zacusca din comerț. Cum o alegem?

Când vine vorba despre variantele de zacuscă din comerț, trebuie să fim foarte atenți de unde o cumpărăm și să analizăm cu atenție eticheta.

”Oferta este foarte variată acum și sunt variante de zacuscă foarte bune, foarte bine făcute, teribil de gustoase. La ce ne uităm? Ne uităm la etichetă la calorii. Plus ochiometric analizăm și uleiul. Dacă este mult ulei deasupra, e o problemă. Mai e și calitatea uleiului. Dacă luăm un borcan și am simțit gustul acela neplăcut de prea mult ulei, nu mai luăm a doua oară. Trebuie să fim atenți să nu vedem prea mulți aditivi, prea multe E-uri pe etichetă”, spune medicul Anca Hâncu.

Zacusca, alimentul-vedetă al toamnei

Zacusca, alimentul-vedetă al toamnei

Citeste si: Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia la fiul său: „Mamă, adu-mi ceva de mâncare că nu mai pot de foame și n-am timp să mă mai duc să mănânc.”- kfetele.ro

Citeste si: Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a ucis iubita cu sânge rece. Victima i-ar fi salvat în trecut viața agresorului- radioimpuls.ro

Nutriționistul recomandă să alegem o variantă de zacuscă cu până în 100 de calorii. 150 de calorii ar fi deja foarte mult.

Citește și: Cum poţi să coci vinete la cuptor. Greşeala pe care trebuie să o eviţi

Pericolul din borcanele cu zacuscă

”Prepararea acasă înseamnă o mare responsabilitate. Ca și la fabrici. Dacă nu e pregătită corect, poate da toxina botulinică. Fermentarea legumelor are potențial de a produce toxina botulinică. Este letală.

Ca urmare, trebuie o mare grijă pentru pregătire. Sigur e importantă și alegerea legumelor, să fie proaspete, bine spălate, bine pregătite. Borcanele să fie sterilizate. Aici e o responsabilitate a gospodinelor care pregătesc zacusca”, mai spune nutriționistul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si