Iată la câte zile de concediu  ai dreptul în 2023!

La câte zile de concediu ai dreptul în 2023

Concediul de odihnă este dreptul fiecărui angajat din România de a-și lua o perioadă de repaus de cel puțin 20 de zile lucrătoare anual. Modul în care se acordă aceste zile de concediu, cum se efectuează propriu-zis și cum sunt plătite sunt prevederi care se regăsesc în Codul Muncii, în contractele colective sau individuale de muncă ori în regulamentele interne ale companiilor angajatoare. 

Toți salariații au dreptul la concediu de odihnă anual, de cel puțin 20 de zile lucrătoare, iar companiile au obligația de a-l respecta. Există, însă, și persoane care desfăşoară activităţi profesionale, dar nu pot beneficia de acest tip de concediu. Este vorba despre cei care nu au calitate de salariați, spre exemplu, persoanele care obţin venituri din activităţi independente.

Numărul maxim de zile de concediu medical este de cel mult 183 într-un interval de un an, începand cu prima zi de la îmbolnăvire. Durata maximă de acordare a concediului si a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă în cazul unor boli speciale poate ajunge până la 1 an si 6 luni, în condițiile legii.

Legea stabilește că, pentru a beneficia de concediu, angajații trebuie să depună o cerere, la angajator, cu cel puțin 60 de zile de data stabilită. În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să facă în așa fel încât fiecare salariat să beneficieze într-un an de cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

În cazul în care într-un an, salariatul nu a beneficiat de cele 20 de zile de concediu de odihnă care i se cuvin le poate solicita pentru anul viitor, în primele șase luni.

În caz de deces, al soțului/soției, copilului, părinților, socrilor lucrătorii beneficiază de trei zile libere. Iar în cazul decesului bunicilor, fraților, surorilor de o zi. 

Angajaţii din sectorul public vor avea în 2023 mai multe minivacanţe de patru zile.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Larisa de la „Casa Iubirii” și-a făcut iubit! Primele imagini cu bărbatul care i-a furat inima- wowbiz.ro

Se acordă atunci când zilele libere sunt precedate sau urmate de zile de weekend.

Citește și: 23 și 24 ianuarie sunt zile libere în 2023?

Această situație va fi în 2023 de 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor, de 1 iunie- Ziua Copilului, de 15 august- Adormirea Maicii Domnului. De asemenea, tot minivacanţe vor fi şi de Paşte, de Ziua Naţională şi de Crăciun. 

Zile libere 2023. Lista completă

- 1 si 2 ianuarie- 2 ianuarie pică luni, în 2023

- 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române- marţi
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui- 14 aprilie
- prima şi a doua zi de Paşti- anul acesta, 16,17 aprilie pentru Paştele Ortodox  -17 aprilie pică luni
- 1 mai- luni
- 1 iunie- joi
- prima şi a doua zi de Rusalii, care în 2023 pică în 4 şi 5 iunie- 5 iunie pică într-o zi de luni în 2023
- Adormirea Maicii Domnului- 15 august- marţi
- 30 noiembrie- Sfantul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;- joi
- 1 decembrie;- vineri
- prima şi a doua zi de Crăciun- luni şi marţi

Ce alte tipuri de concedii poți primi în România

Există patru tipuri de concedii pe care și le pot lua angajații, față de cele deja existente, două medicale și două nemedicale.

1. Concediul pentru îngrijirea pacientului bolnav de cancer

Acest concediu a devenit accesibil salariaților care îndeplineau condițiile de acordate din primăvara acestui an. Concediul se acordă doar celor care au un stagiu de asigurare de șase luni în ultimele 12 luni anterioare acordării și se dă pentru a putea însoți pacientul bolnav de cancer la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Durata acestui concediu este de 45 de zile calendaristice pe an pentru un pacient. Cât timp se află în acest concediu, angajații au dreptul la o indemnizație brută lunară de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni și, deși este plătită de angajator, ea va fi recuperată de la stat.

2. Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav a primit o formă specială, respectiv pentru supravegherea și îngrijirea celui în vârstă de până la 18 ani pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării.

Acest concediu a apărut la sfârșitul lunii martie. Nu are legătură cu COVID-19. Poate fi acordat și pentru alte boli infectocontagioase. Indemnizația aferentă acestui tip de concediu medical este de 100% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare. Indemnizația pentru concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta de șapte ani sau 18 ani pentru copilul cu dizabilități pentru afecțiuni intercurente este de doar 85% din baza de calcul.

Citeste si: Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație: „Eu nu stau cu nimeni niciodată doar de dragul de a sta într-o relație.”- kfetele.ro

Citeste si: "Ținutele pe care le-am creat la concertele mele sunt unicate". Loredana Groza, despre cele mai iconice ținute ale sale. Ce face cu hainele pe care nu le mai poartă- radioimpuls.ro

Cele două noi tipuri de concedii medicale introduse în acest an nu afectează numărul total de zile de concediu medical pe care le poate primi un angajat, respectiv de 183 de zile calendaristice, deoarece se acordă pe CNP-ul pacienului oncologic sau al copilului- în ambele cazuri fiind vorba de 45 de zile calendaristice, și nici nu afectează numărul de zile de concediu de odihnă pe care le are salariatul. 

4. Absențele pentru urgențele familiale pot fi cerute începând cu finalul lunii octombrie și sunt în număr de zece într-un an calendaristic. Reglementarea acordării acestora se regăsește în Codul muncii, fiind prevăzut faptul că se acordă salariatului, la cerere, ca urmare a unor urgențe familiale cauzate de boală sau de accident, "care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului". Condițiile acordării acestora sunt că angajatorul trebuie să fie informat despre urgența familială înainte de lipsa efectivă a salariatului și faptul că zilele se recuperează.

Pe perioada lipsei angajatorii nu au voie să concedieze salariatul, iar aceste zece zile nu le va afecta numărul de zile de odihnă pe care le au disponibile. 

5. Concediul de îngrijitor

Acest tip de concediu este diferit de concediul pentru îngrijirea pacientului bolnav de cancer. Concediul nu poate fi cerut încă de salariați, deși a fost introdus în Codul muncii încă din octombrie. 

Acest concediu va fi acordat salariatului care îngrijește ori sprijină o rudă (fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul/soția) sau o persoană care stă în aceeași locuință cu el. După ce va cere angajatorului acordarea concediului de îngrijitor, salariatul va trebui să prezinte, în termen de maximum 30 de zile, o serie de documente justificative. 

Cât timp se află în concediul de îngrijitor, salariatul nu va putea fi concediat, potrivit avocat.net.

Citește și: 23 și 24 ianuarie sunt zile libere în 2023?

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si