”Spune-mi unde stai, ca să-ți spun cât plătești. Ar putea fi deviza cumpărătorilor care au observat că prețurile alimentelor diferă în funcție de cartier. Nu vorbim doar despre piețe, ci și despre magazinele care își vând produsele în funcție de cât își permit locuitorii din zonă. O echipă a știrilor Kanal D a analizat prețurile din mai multe magazine. Iată rezultatul”, a transmis Christian Sabbagh.

Care sunt diferențele de prețuri?

Poposim în două zone din București care se află la poluri opuse la capitolul venituri si cheltuieli. Prima dată mergem în Rahova, recunoscut drept unul dintre cele mai sărace cartiere din Capitală. Iar mai apoi în Dorobanți, o zonă unde bolizii de lux abundă în parcări și întâlnim cele mai scumpe apartamente.
Intrăm în magazinele aflate la parter de bloc ca să vedem cum arată prețurile. Verificăm mai întâi cât costă un litru de lapte. În Rahova este 4 lei și 70 de bani.

”E cu 2 lei mai scump aici, în Dorobanți”, spune reporterul.

Citește și: Cât costă un cozonac în marile supermarketuri înainte de Paște? Prețurile au ”explodat”

Din start observăm diferențe ca de la cer la pământ. Deși este vorba de magazinul aceleiași companii, etichetele de preț nu seamănă între ele.

Untul este chiar cu 25% mai scump în sectorul 1.

”Nu mi se pare ok. Prețurile ar trebui să fie la fel peste tot. Salariile nu le încasăm în funcție de unde locuim”, a spus o doamnă.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Patrick, atac dur la adresa lui Giuly: "Aruncă bomba și după fuge, normal că iau foc". Robert nu a mai suportat și a intervenit- wowbiz.ro

Verificam și raftul cu ulei. Cei din Dorobanți plătesc cu un leu mai mult decât locuitorii din Rahova.

”Doamnă... prețurile sunt exact ca în politică. Unul se ridică, altul se coboară... niciunul nu e deasupra. Deci nu e o lege!”, a mai precizat cineva.

Dacă bucureștenii din Dorobanți ies în pierdere, cei din Rahova se bucură de economia pe care o fac doar pentru că locuiesc într-un cartier modest.

Pentru noi e bine, care trăim aici, nu? În Băneasa ăia au alt nivel de trai, nordul Bucureștiului. Altă șmecherie! Alt standard! Vă dați seama, acesta este cartier muncitoresc, în Băneasa sunt intelectuali! ”, mai adăugă o doamnă. 

De ce prețurile sunt diferite de la zonă la zonă?

Într-adevăr, zona influențează mult prețurile din magazine, spun experții din retail. Dar nu este singurul motiv pentru care costurile diferă de la un cartier la altul. În primul rând, chiar dacă magazinele aparțin aceluiași lanț, de multe ori sunt francize. Iar proprietarii pot impune prețuri diferite.

”Mai există aspectul cu plata chiriei, chiria e mai mare în unele zone decât în altele. Mai avem situații de terminarea stocului în anumite magazine. În momentul în care piața permite, e o zonă specială, cu clienți speciali, cu prețuri speciale la locuințe, atunci produsele se vând cu prețuri mai mari”,

explică Felix Pătrășcanu, directorul unui lanț de supermarketuri.

Citeste si: Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia la fiul său: „Mamă, adu-mi ceva de mâncare că nu mai pot de foame și n-am timp să mă mai duc să mănânc.”- kfetele.ro

Citeste si: "Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă cu bestialitate de iubitul ei- radioimpuls.ro

Citește și: EXCLUSIV- Cât de scump va fi Paștele acesta pentru români: ”Vor alege să cumpere la bucată”

Experții spun că tot mai mulți clienți sunt dispuși să străbată un drum mai lung până la magazin atât timp cât găsesc prețuri mai bune.  


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si