„Mai mulți tineri din Elveția au ales o metodă inedită prin care să își petreacă programul în Școala Altfel. Astfel, timp de o săptămână, au lăsat manualele deoparte și au venit în Bihor, unde construiesc două case pentru oamenii năpăstuiți de aici. Unii nu au mai pus niciodată mâna pe un ciocan sau pe un fierăstrău, dar cred că experiența în România le va fi utilă în viață”, a spus Simona Pătruleasa.

Ce spun voluntarii din Elveția despre această experiență

Timur are 16 ani și învață la școala Le Rosey din Elveția. În programa școlară de acolo, are și o materie denumită „Community Serving”, în care învață să fie util societății. Așa că, a ales ca timp de o săptămână să vină în România și să ajute la construirea a două case pentru oamenii nevoiași.

„Este pentru prima dată când sunt pe un șantier și îi ajut pe constructori. Am parte de multă distracție, îmi place să fac asta, să bat cuie. E foarte interesant, îmi place. Am învățat multe tehnici folosite în construcție, acum știu să bat cuie. Prima dată când am ajuns aici a trebuit să dau cam 20 de lovituri, acum am nevoie doar de trei, e mult mai bine”, a spus Timur, voluntar.

Citește și: Mic cu mic se face mare! Împreună îl putem ajuta pe David Luca, un băiețel de 8 ani, să se vindece de boala cruntă care i-a marcat copilăria

În comuna de lângă Oradea a ajuns și Aurora, o tânără născută dintr-o mamă moldoveancă și un tată italian. Chiar dacă și-a petrecut copilăria în Italia, tânăra a decis să învețe pe perioada liceului în Țara Cantoanelor datorită condițiilor excelente de studiu.

Nu a mai stat pe gânduri când a aflat că poate face voluntariat în România.

„Sunt foarte încântată de felul în care vom construi întreaga casă, sau mai bine zis, să ajutăm la construirea ei. Nu am mai bătut niciodată cu ciocanul și nici nu am mai tăiat lemne, dar cred că este o experiență bună pentru mine și pentru ceilalți copii care sunt aici”, a spus Aurora, voluntară.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate- wowbiz.ro

Aurora cunoaște și câteva cuvinte în limba română, pe care le pronunță cu accent moldovenesc. Așa că nu i-a fost greu să se descurce pe șantier.

„Da! Da, pot să vorbesc... puțin. Le-am ascultat pe bunica și pe mama. Am ascultat și am învățat. Da, îmi place mult (n.r. România)”.

Cine sunt beneficiarii acestor case

De una dintre aceste case vor beneficia Ana-Maria și sora ei, Sorina. De mici, cele două au fost luate în plasament de o familie, dar cum au trecut deja de perioada majoratului, au nevoie de o locuință a lor, mai ales că sora mai mare trebuie mereu supravegheată.

Ana-Maria își iubește atât de mult sora, încât a repetat clasele a 10-a și a 11-a, pentru a-i fi alături și pentru a o ajuta să termine școala.

„I-am scris în caiete, o duceam la baie, îi cumpăram mâncare și o apăram de toți colegii care voiau să își bată joc de ea. Ne ajută foarte mult (n.r. casa) pentru că, în viitor, când părinții noștri adoptivi nu vor mai fi, o să avem și noi unde să stăm”, a spus Ana-Maria Lăzuran, beneficiar al uneia dintre locuințe.

Citește și: Un tânăr din Oradea a scăpat cu viață ca prin minune. Mașina pe care o conducea s-a rupt în două după ce a intrat în stâlp

În schimb, în cealaltă locuință, se va muta o altă familie, care nu are șansa să își cumpere o casă cu banii jos. Amplasamentele sunt făcute de specialiștii Asociației Casă, Dragă Casă, ajutați de voluntari.

„Suprafața este în jur de 55 de metri pătrați: două dormitoare, un living open-space cu bucătăria, un mic hol de intrare, cu posibilitate de mansardare ulterioară. Le ridicăm pe urmă. Se bat în jur de 5.000 de cuie. Cât de bine ai bate cuie, nu poți să bați cât 10 oameni care bat pentru prima dată și atunci, munca lor se cunoaște”, a spus Emil Barna, Asociația Casă, Dragă Casă Concept.

Citeste si: Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut o noapte turbată. Vreau să zic că m-am odihnit foarte bine.”- kfetele.ro

Citeste si: Momente memorabile pe Arena Națională. Membrii trupei Coldplay, gest inedit pentru Babasha, în a doua seară de concert- VIDEO- radioimpuls.ro

O astfel de locuință costă aproximativ 25.000 de euro. Plata pentru casă se face în rate fără dobândă, iar banii aceștia acoperă costul materialelor, manopera fiind gratuită.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si