Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

Digi24 a obținut în exclusivitate documentul desecretizat de Ministerul de Interne după aproape un an și jumătate de la violențele din 10 august 2018, de la protestul diasporei. Un detaliu este esențial: informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale, cu toate acestea, intervenția a fost justificată prin mesaje postate pe rețelele sociale.

R.B., joi 21 noiembrie 2019 , 14:52

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Documentul a fost numit „Informare privind manifestația de protest din Municipiul București, din data de 10 august 2018”. Este vorba despre o informare făcută de Jandarmeria Română, dar care a rămas parțial secretă până săptămâna trecută. Ea are 20 de pagini de raport și trei anexe - legislație și informările primite de la serviciile secrete privind potențiale riscuri.

Citeste si: Iohannis, despre 10 august: „A fost cea mai gravă intervenţie a statului împotriva cetăţenilor din România de la Mineriadă încoace”

Din aceste documente aflăm că Jandarmeria a monitorizat încă din iunie 2018 pregătirea protestelor, că rețelele sociale au reprezentat o sursă importantă de informare, de acolo au fost strânse mai multe postări care indicau, în opinia Jandarmeriei, că protestul risca să escaladeze, dar care au justificat amploarea pregătirilor forțelor de ordine.

Cu toate acestea, informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale.

Citeste si: Învățământul românesc e în schimbare: Şcoala trebuie să devină prietenoasă, digitală şi să formeze specialiştii viitorului

Acest raport conține o derulare pe ore și minute a intervenției, o justificare a jandarmilor pentru modul în care au acționat și este menționat în document că au fost anumite „situații punctuale” în care nu s-a justificat folosirea forței de către anumiți jandarmi asupra protestatarilor pașnici. Acestea sunt verificate atât la nivel intern, cât și de către procurori.

Documentul cuprinde și o cronologie a evenimentelor din 10 august 2018, din perspectiva forțelor de ordine.

Sursa: digi24.ro


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si